Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: "Det är horribelt att lägga ned"

Köerna till canceroperationerna i länet blir längre när klinik i Norrtälje stänger. Överläkare varnar för extra lång restid för patienter i kommunen.

Annons

Kön till akuta canceroperationer i Stockholms län är långa jämfört med andra län i landet. Bröstcancervårdande kliniker i länet ska nu minskas till tre, där Norrtälje sjukhus är ett som tas bort. Nu varnar överläkaren Sam Rotstein för konsekvenserna. I länet är kötiden för akuta canceroperationer i genomsnitt 23 dagar, medan kötiden i Västmanland är 9.

Landstinget tog beslut i juni förra året om att koncentrera de bröstcancervårdande klinikerna till tre , istället för dagens fem. Karolinska sjukhuset, Södersjukhuset och St. Görans sjukhus i Stockholm kommer att ha vård och operationer, medan Danderyds sjukhus (både vård och operationer) och Norrtälje sjukhus (bara vård) läggs ned. Nu varnar överläkaren Sam Rotstein på Norrtälje sjukhus för vad som händer om man minskar antalet bröst- cancervårdande kliniker.

– På stora ställen blir det längre väntetider för eftervården. Har man fler uppstår en sorts ”konkurrens” som är bra. På Danderyd opereras den största majoriteten inom 14 dagar, säger Rotstein, som även är läkare på Danderyds sjukhus.

Han frågar sig varför man ska lägga ned en väl fungerande vård.

– På Danderyd finns allt som politikerna vill ha. Här får man den bästa bröstcancervården med korta ledtider. Det är horribelt att lägga ned, säger han.

Patienterna i Norrtälje får nu en rejäl försämring.

– Jag tänker på de som ska åka från Hallstavik till St. Göran, och dessutom ha ont. Det här blir uppenbarligen en försämring. Norrtäljepatienterna har idag en fungerande vård. Men hur det verkligen blir, är svårt att säga innan man organiserat det, säger Sam Rotstein.

Maria Wiklund-Karlsson är ordförande för bröstcancerföreningen Amazona. Hon tycker det är en katastrof att man minskar antalet kliniker.

– Vi tror inte på stordrift, säger hon. Det här är ett helt sjukt förslag. Man har glömt bort diagnostiden, den mäts inte. Stockholm ligger tyvärr långt ner på kölistan.

Frågan är så pass allvarlig, att patienternas liv kan riskeras.

– Flera liv går till spillo om man får vänta länge. Lägger man ner på ett ställe för att bygga upp ett nytt blir det en katastrof för bröstcancervården. Men det kommer ta lång tid innan vi ser det. Det här är bara ett sätt att spara pengar, säger Maria Wiklund-Karlsson.

Dag Larsson (S) försvarar politikernas beslut, ett beslut som alla partier stod bakom.

– Vi är relativt övertygade om att det blir bättre så här. Jag tror att det viktigaste för en cancerpatient i Herräng som får långa restider, är mer intresserad av en hög överlevnadsprocent än korta restider, säger Larsson.