Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare: Bada inte med öppna vätskande sår

Efter bad i Väddökanalen insjuknade en 60-årig man. Han är en av tre som behandlats på smittskyddsenheten i Uppsala för badsårsfeber i år.

Värmen kan ställa till det för badsugna. När vattentemperaturen stiger över 20 grader trivs vibriobakterierna och börjar växa.

Bakterien kan sedan leta sig in i sår och leda till den ovanliga åkomman badsårsfeber.

Smittskyddsenheten vid landstinget i Uppsala har hittills i år fått in tre fall av sjukdomen vilket är ovanligt många. Smittskyddsläkaren Staffan Sylvan råder därför de som har sår på kroppen att vänta med att bada tills såret är läkt.

– När det är så här varmt trivs bakterien och finns både i bräckt och sött vatten, de som har öppna och såsande sår bör därför inte bada, säger Staffan Sylvan.

Han berättar att den man som insjuknade efter bad i Väddökanalen tidigare i sommar har tillfrisknat och mår bra.

Vibriobakterierna är en avlägsen släkting till kolera men är absolut inte kolera, enligt Sylvan.

Han påpekar att det är ovanligt att man drabbas av badsårsfeber och att de som har myggbett eller skrapsår inte löper risk att drabbas.

– Om man har ett sår kan man täcka det med förband så att vattnet inte når det, säger Staffan Sylvan.

Badsårsfeber ska inte kopplas ihop med badklåda som efter bad i insjöar kan ge utslag på kroppen.

Badklådan orsakas av parasiter som kommer från sjöfåglars avföring och sedan hamnar i snäckor som fungerar som mellanvärd. Därefter utsöndras parasiterna i vattnet. Badklåda är självläkande och kan lindras med klådastillande medel. Det går att undersöka snäckorna för att se om sjön innehåller parasiter.

– Det enda sättet att förhindra badklåda är genom att inte bada eller plocka upp alla snäckor ur vattnet vilket man har gjort i Kina, säger Staffan Sylvan.

Prover på vattenkvaliteten på de badplatser i Norrtälje kommun som Folkhälsomyndigheten tagit del av visar att samtliga badplatser har tjänligt vatten och att de flesta haft temperaturer över 20 grader under tre veckors tid.