Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lågstadielyftet skapar lugn och ro

Centerpartiet och Alliansen vill att föräldrar i alla delar av landet ska veta att när deras barn kommer hem från skolan har de lärt sig något nytt och blivit väl behandlade. Den första tiden i skolan är avgörande för att alla barn ska få en god utbildningsstart i livet och därför presenterar vi Lågstadielyftet.

Det är en satsning på två miljarder kronor motsvarande nästan 4 500 kronor per elev och år för att höja kvaliteten på undervisningen i lågstadiet. Lågstadielyftet ska användas till att förbättra undervisningen genom att öka elevernas faktiska tid med sina lärare. Lågstadielyftet är tänkt att användas till mindre klasser, fler lärare i klassrummet, fler timmar med halvklassundervisning, två lärare i klassen eller till fler speciallärare.

Centerpartiet har stor tilltro till att kommunerna, utifrån sina lokala behov, bäst kan bestämma hur medlen till personalförstärkningar ska användas. Vi kallar det för närodlad politik. Vi tror alltså att vägen till framgång ligger i att skapa goda förutsättningar lokalt för lärarna att göra ett bra jobb, inte genom att förstatliga och centralt detaljreglera skolan.

Genom en rejäl satsning på lågstadiet tror vi att det går att reducera antalet elever som slutar grundskolan utan behörighet till gymnasieskolans nationella program. Forskning visar att den som inte har nått kunskapskraven för årskurs 3 riskerar att halka efter och både få svårigheter att klara skolarbetet och bli mer negativt inställd till skolan.

Det allra viktigaste är elevernas möte med kunniga och duktiga lärare. För att nå största effekt av den föreslagna satsningen vill vi se till att kunskapsnivåerna ökar om hur man utnyttjar mindre undervisningsgrupper eller fler lärare i klassrummet. Klassrumsnära forskning och utbildningsinsatser är avgörande för positiva och snabba resultat.

Vi ser därmed ett växande behov av utbildade lågstadielärare. Genom att ge 3 500 förskollärare, som i dag arbetar i förskoleklass chansen till fortbildning, samt se till att lågstadielärarutbildningen byggs ut med 2 800 platser, tillför vi ytterligare kompetens och kunskap till lågstadielyftet så att alla elever får möjlighet att nå målen för skriva, räkna och läsa i årskurs 3.

Skolan har den senaste tiden genomgått stora förändringar, och det är därför viktigt att skolan får lugn och ro. Genom Alliansens satsningar på mindre klasser, fler lärare och en tioårig grundskola vill vi visa tillit till att pedagoger och skolledare i alla Sveriges skolor kan omsätta regeringens stora reformer i det praktiska arbetet med att ge eleverna en god utbildning. För det är genom att utbilda och stärka kunskaper hos varje enskild människa som vi får ett rikare och bättre Sverige. Det är bra för människor, för miljön, för jobben och för Sveriges konkurrenskraft.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel