Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägre krav för att bilda aktiebolag är ett bra förslag

Fyra av fem jobb skapas i små företag. I juni aviserade alliansregeringen ytterligare sänkt aktiekapital som en av åtgärderna för att förbättra förutsättningarna för företagsamhet och fler jobb i Sverige.

Med sänkt aktiekapital blir steget till att pröva vingarna och starta aktiebolag kortare. Sänkningen från 100 000 kronor till 50 000 kronor som gjordes 2010 har visat sig ha just dessa positiva effekter. Aktiekapitalets funktion är att vara en säkerhet för den som gör affärer med ett nystartat företag, vilket kan vara förenat med osäkerhet frågor- kommer det gå bra för bolaget? Kommer de att kunna betala för den här leveransen?

Moderaterna specificerade i dag förslaget och föreslog att insatsen ska vara 25 000 kronor. Den föreslagna summan är dock en så pass liten summa i affärssammanhang, att den inte är mycket till säkerhet, men samtidigt ändå en tillräckligt stor summa för att stå i vägen. Det är alltså ett väldigt moderat förslag- en liten förbättring men inte särskilt upphetsande.

Tidigare i år föreslog Annie Lööf att aktiekapitalet skulle sänkas till en nivå enligt brittisk modell, alltså en krona. Då skulle hur mycket pengar man för stunden har inte vara ett hinder för att förverkliga en idé som kan skapa arbete och tillväxt på sikt. Det är även i dag möjligt att på svensk mark starta ett brittiskt motsvarande aktiebolag med ett pund i insats, genom EU- regler om etableringsfrihet.

Med ett lägre aktiekapital kan säkerheten i affärer i stället hanteras genom bankregler som högre riskpremier, högre räntor eller krav på att bolagsmannen ska gå i god personligen. Ett lägre aktiekapital betyder alltså inte att vägen ligger öppen för skojare att starta aktiebolag till höger och vänster.

En miniminivå på aktiekapital hindrar inte heller företagare från att välja att ha en högre nivå- efter ett antal års framgångsrika affärer kan ett val att binda upp mer pengar inuti bolaget sända en tydlig signal att bolaget är livskraftigt. På så sätt ges entreprenörer också mer bestämmande över sitt företag, i stället för att behöva följa en standardsumma. För vissa bolag är kanske 48 000 kronor det optimala aktiekapitalet.

Ett aktiekapital på en krona kommer säkerligen medföra att företag som egentligen inte har ett egentlig existensberättigande eller livskraftiga idéer kommer att startas för att sedan dö. Om det ska bli enklare att försöka måste det vara tillåtet att misslyckas och enklare att börja om, men inte allt för enkelt. Ett sänkt aktiekapital behöver därför kombineras med förändrade konkursregler.

Ska aktiekapitalet vara en säkerhet, så ska det vara ordentligt och inte bara en bromskloss, annars kan krånglet kvitta, verkar Annie Lööf ha resonerat. Klokt resonemang för det parti som på riktigt vill underlätta för jobbskaparna.