Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte över ansvaret för lag och ordning på kommunerna

Busliv och öppen droghandel förekommer överallt i samhället och Stockholms nordostkommuner är inga undantag. Inresande ungdomsgäng och lokala gäng bidrar med stök, stölder och annan kriminell verksamhet. Den lokala polisorganisationen gör vad den kan för att, med begränsade resurser, försöka upprätthålla det som i grunden är ett statligt ansvar - lag och ordning.

Kommunerna har inga polisiära befogenheter och kan endast arbeta brottsförebyggande. Sedan ett par år tillbaka har kommunerna dock tvingats agera långt utöver det som normalt faller inom kommunens ansvarsområde för att garantera medborgare och näringsidkare en grundtrygghet när Polisens förmåga inte räcker till.

Österåkers kommun var tidigt ute med så kallad social rondering, det vill säga upphandlade väktare som patrullerade kommunens centrala delar, knutpunkter för kollektivtrafik med flera platser. Detta har följts upp av inhyrda ordningsvakter för att stärka tryggheten ytterligare. Även Danderyd, Vallentuna och Vaxholm har hyrt in väktare. Täby och Norrtälje har anställt kommunala vakter. Samtliga kommuner har ansökt om utökad kameraövervakning.

Alla dessa åtgärder hindrar kriminell verksamhet och ökar tryggheten, men kan inte helt ersätta en hög polisiär närvaro. Våra skattebetalande medborgare tvingas betala dubbelt för något som rimligen borde kunna inrymmas i den statliga budgeten och organiseras på rätt sätt av staten själv.

Trygghet, lag och ordning är ett område som måste prioriteras betydligt högre. Vi moderater vill förstärka resurserna till Polisen och höja polislönerna. Vi vill se en förändring i organisationen, som syftar till ökad närvaro av poliser ute på fältet. Polisen ska fokusera på sin kärnuppgift: att ingripa mot, utreda och klara upp brott. Dagens form av mängdrabatt för de som döms för flera brott samtidigt ska slopas. Fler brott ska leda till utvisning om det är en utländsk förövare. Vi är positiva till mer kameraövervakning.

Att upprätthålla lag och ordning är en av statens allra viktigaste kärnuppgifter. Det kan inte förutsättas vara kommunernas ansvar. Vi moderater är garanten för att rätt prioriteringar görs.

Michaela Fletcher (M), kommunstyrelsens ordförande Österåker

Erik Andersson (M), kommunstyrelsens ordförande Täby

Hanna Bocander (M), kommunstyrelsens ordförande Danderyd

Parisa Liljestrand (M), kommunstyrelsens ordförande Vallentuna

Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande Norrtälje

Tina Runhem (M), gruppledare (M) Vaxholm

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel