Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ner Vallby hage

Vi vill att beslutet om nedläggning av Vallby hage bryts upp. Beskedet som vi fått är att en nedläggning ska ske under 2014. Det kanske inte är så förvånande, eftersom vi har hört det förut. Men nu är det beslutat.

Annons

Anledningen till nedläggningen ska vara att lokalerna har brister som gör att boendet inte är fullvärdigt. En fundering: varför har det fungerat bra i hela elva år, bristerna har ju funnits hela tiden? Hur boendet kunde få godkänt från början är en gåta för oss. Finns det något svar på detta?

Ett hyreskontrakt finns till 2017, så det kan väl inte vara någon besparing att betala hyra i tre år utan verksamhet?

Vi tycker att Vallby hage ska bevaras eftersom det är ett så unikt ställe. Det finns en underbar trädgård där våra boende kan gå ut direkt och promenera. Det är viktigt för människor med sjukdomen demens, det lugnar när oron sätter till. Huset är en enplansvilla vilket ger en hemkänsla och personalen har från början tagit med saker hemifrån för att förstärka denna känsla, för det har ju inte funnits pengar till sådant.

Nej, nu måste det satsas på Rimbo. Visserligen har det byggts ett nytt demensboende här, ett privat, men nog borde väl Tiohundra kunna ståta med ett också, det finns även på Birgittagården. För tyvärr så kommer dessa behov att öka, de är stora redan i dag.

Ett seriöst förslag från oss i personalen är att rätta till de brister som finns och bygga till så det blir fler avdelningar. Plats finns. De nya avdelningarna skulle då byggas efter dagens normer och behov.

De avdelningar som finns i dag behöver rättas till med sprinklersystem och brandväggar, utrymmena är för små för att ha väldigt ”tungskötta personer”. Men byggs det nytt med alla hjälpmedel så behövs bara en flytt mellan avdelningarna men man är kvar på samma ställe där man känner sig hemma. Då blir det inte så dramatiskt om man får ett större hjälpbehov och måste flytta på sig. För ni ska veta att en flytt till ett annat boende ställer till oreda för en person som redan har besvärligt med denna sjukdom, de förstår inte vad som händer och blir ännu mer förvirrade.

Detta vill inte vi ska drabba dem som arbetat ett helt liv och betalat skatt. De ska få ha en bra och mänsklig tillvaro och det får de hos oss. Vi får så mycket respons från både boende och anhöriga om hur bra det är och vilken underbar personal det finns som även tar hand om de anhöriga när de kommer på besök. Många menar att det är som ett andra hem.

Nedläggningshotet gör ju även att vi i personalen, 22 personer, inte vet hur det blir med jobb eftersom det dras in överallt på anställda. Det är en stark och bra grupp som nu riskerar att splittras och med den så mycket kunskap och empati.

Låt oss få gehör för detta, satsa dessa pengar. Det är dumt att sänka skatten när pengarna behövs. Många betalar säkert 20 öre mer om de öronmärks och går till vården. Tacksam för ett positivt svar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel