Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ner tullen i Kapellskär

Det tycks finnas en femårscykel när det gäller centraliseringar. Om en nedläggning misslyckas på grund av folkligt motstånd eller någon annan anledning, så tycks samma förslag komma tillbaka fyra-fem år senare.

Kanske beror det på att nedläggningsivrarna hoppas att motståndet har minskat, eller så kanske en ny chef tror att han eller hon skall lyckas bättre än sin företrädare.

I vilket fall finns det flera exempel på den här femårscykeln här i Norrtälje. Ett exempel är småskolorna, som skolförvaltningen med jämna mellanrum vill lägga ner. Ett annat är barnmorskemottagningen i Hallstavik, som Tiohundra AB ville lägga ner för fem år sedan och nu vill lägga ner på nytt.

Ett tredje exempel är tullen i Kapellskär. För fem år sedan hade Tullverket mycket ont om pengar. Man ville därför lägga ner tullens gränskontroll på flera ställen, bland annat i Kapellskär. Av de tio tjänster som då fanns i Kapellskär skulle de sex som hade hand om om brottsbekämpning försvinna, medan de fyra som skötte godsklarering skulle flyttas till Arlanda.

Nedläggningsförslaget blev dock aldrig verklighet. En viktig anledning var att regeringen ökade Tullverkets anslag med 50 miljoner. Lika viktigt var kanske de omfattande protesterna mot nedläggning, bland annat från Norrtälje kommun och från Luftfartsverket, som av miljö- och säkerhetsskäl inte var intresserat av att en stor del av lastbilstrafiken till Finland och Baltikum skulle passera Arlanda.

Trots det har Tullverket inte gett upp sina planer. Och nu försöker man igen. Denna gång skyller man dels på att fler företag sköter sin egen godsklarering, dels på att EU:s nya tullagstiftning innebär ökade kostnader för datasystem. Ett sätt att spara är då att lägga ner godsklareringen i Kapellskär, där samtliga fyra tullklarerare i hamnen går i pension i vår.

Det är lite absurt att Tullverket skyller på EU för att motivera nedläggningen i Kapellskär. I takt med att den organiserade brottsligheten rör sig allt mer över gränserna måste EU-länderna öka sitt samarbete för att bekämpa denna brottslighet. Här har tullen en mycket viktig roll, inte minst i Kapellskär. Det är därför svårt att förstå att Tullverkets ledning nu återigen vill lägga ner verksamheten där.

I och för sig har klareringsverksamheten minskat. Fortfarande är det dock mycket trafik kvar som måste klareras av tullpersonal. Arlanda vill inte, lika lite som för fem år sedan, ha mer lastbilstrafik. Väg 77 från Rimbo har inte heller blivit säkrare sedan dess.

Liksom för fem år sedan är det därför orimligt av Tullverket att lägga ner verksamheten i Kapellskär. Man får därför hoppas att politikerna räddar tullen i Kapellskär även denna gång, precis som man gjorde för fem år sedan, och på samma sätt som politikerna förhoppningsvis snart ser till att rädda barnmorskemottagningen i Hallstavik.