Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg inte ner barnmorske-mottagningen

Tiohundra AB vill lägga ner barnmorskemottagningen i Hallstavik. Orsaken är att vårdbolaget anser att det är för få som bor i Hallstavik för att det skall gå att få verksamheten lönsam med den nya vårdvalsmodellen.

Av samma anledning vill Tiohundra AB lägga ner sin barnmorskemottagning i Rimbo. Det innebär att barnmorskemottagningen i Norrtälje blir den enda som bolaget har i kommunen.

Från vänsterhåll menar man att detta är effekten av att vårdvalet införs i Norrtälje. Man menar att Vårdval Stockholm fungerar bra i Stockholm, men inte i mer glesbefolkade Norrtälje kommun. (Detta är för övrigt en intressant omsvängning. Tidigare har vänsterpolitiker totalt fördömt vårdvalet, men nu tycks det plötsligt fungera bra, i alla fall i Stockholm).

Att skylla på vårdvalet är dock att göra det tämligen enkelt för sig. Detta är nämligen inte första gången som barnmorskemottagningen i Hallstavik är hotad. Samma gällde för fem år sedan. Även då ville Tiohundra AB lägga ner verksamheten. Den gången fanns dock inte något vårdval, vilket gjorde att det fanns andra motiv bakom nedläggningsplanerna.

Det motiv som då nämndes var problem att rekrytera personal, men säkerligen spelade kostnaderna även då en stor roll för Tiohundra AB:s nedläggningsplaner, och rekryteringsproblemen var bara ett svepskäl. På samma sätt skyller man denna gången på vårdvalet, för att på så sätt få ett motiv för den nedläggning man länge velat genomföra.

God offentlig service kostar, och politikerna måste vara noga med att använda skattepengar på ett effektivt sätt. Därför går det inte att ha barnmorskemottagningar överallt.

Hallstavik är dock ingen liten ort. Det är också en lång och tidsödande resa till Norrtälje, som många kanske avstår om barnmorskemottagningen läggs ner. En nedläggning av barnmorskemottagningen i Hallstavik får därför stora följder, framför allt i form av sämre trygghet för blivande mödrar, men också för att många riskerar avstå cellprovtagning eller preventivmedelsrådgivning. Barnmorskemottagningen i Hallstavik måste därför finnas kvar.

På Norrtelje Tidnings debattsida skriver i dag en representant från varje alliansparti att de är emot nedläggningen av barnmorskemottagningen i Hallstavik. Tre av undertecknarna är ordinarie ledamöter i sjukvårds- och omsorgsnämnden. Detta borde innebära att en majoritet i denna nämnd är emot en nedläggning av barnmorskemottagningen.

Det är bra. Men i så fall är det bara för nämnden att hitta ett sätt att stoppa nedläggningen, till exempel genom att öka ersättningen eller genom att omforma vårdvalet så att det blir bättre anpassat till icke-storstadsområden. Allianspartierna har ju makten – då kan de rädda barnmorskemottagningen i Hallstavik om de vill, liksom den i Rimbo.