Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lägg din röst mot fördomar

Innan valdagen vill jag framföra ett viktigt budskap till vår stad Norrtälje.

Annons

Jag har växt upp i ett mångkulturellt samhälle där vi gick hand i hand till skolan. Ett samhälle där Muhammed såg till att vi tryggt och säkert kunde ta oss till jobbet med kollektivtrafiken. Ett samhälle där Edina tog emot våra barn på morgonen. Ett samhälle där alla fick plats och chans att utvecklas. Ett samhälle där vi byggde bostäder så alla samhällets klasser hade råd att komma ”hem”. På den tiden var rasisten rakad, bar bombarjacka och stålhätta.

I dag har hen plockat av sig sin uniform men precis som tidigare livnär sig hen på rädsla och okunskap. Livnär sig på den gruppen människor vars erfarenheter av invandring enbart varit negativ. Livnär sig på erfarenheter baserade på fördomar, fördomar över det som är okänt.

Jag befann mig på Sverigedemokraternas torgmöte här i Norrtälje den 9 maj. Protesterna var högljudda till en början, men tystnade sedan.

I en kommentar på en av bloggarna på NT skriver en som sitter i styrelsen för Sverigedemokraterna i Norrtälje: ”Jag är inte stolt att ett antal drogberoende och kriminella ungdomar lurar till sig ungdomar från 12-årsåldern att störa en demokratisk agenda”. Det jag såg var äldre ungdomar och vuxna människor som demonstrerade för att vi vill ha tillbaka det vi en gång hade här i Sverige: medmänsklighet och acceptans för varandras olikheter.

Vid min högra sida stod en 80-årig kvinna som vände Jimmie Åkesson och hans parti ryggen. Var hon en av de kriminella drogpåverkade som lurat till sig barn till platsen? För oss var detta en historisk dag där vi fick chansen att uttrycka våra känslor kring det samhälle vi en gång kände oss trygga och accepterade i.

Jag är bosatt på Lommarvägen i Norrtälje, en mångkulturell del av vår stad. Här öppnar den arabiska kvinnan portdörren åt mig när jag har händerna fulla. Här kan jag tryggt springa till min spanska granne och fråga efter en mjölk när affären stängt. När jag kliver utanför min dörr en fin dag så möts jag av barn som leker kull ihop på gården, orientalisk musik som viner genom vinden, doften av mat. Jag älskar min del av staden och anser att vi har lika mycket rättigheter som alla andra i vår vackra kommun.

Vi har alla något gemensamt: vi föds och vi dör. Där emellan försöker vi alla leva våra liv så gott det går med de förutsättningarna som erbjuds oss.

Ta inte den rätten ifrån en annan människa bara för vi växt upp med olika förutsättningar och kulturer. Låt oss bli dem vi en gång var. Låt alla som bor i Norrtälje få känna sig hemma. Börja med att rösta mot främlingsfientlighet och fördomar på söndag.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel