Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läger ställs in på Barnens ö

Det blir inget psykedeliskt te på Barnens Ö nästa vecka. Ayahuasca-sällskapet valde att boka av när Barnens ö tog kontakt.

Läs också: Vi är ingen fristad för droger och hasch

Psykedeliskt dryck serveras på läger

Ayahuasca är en sydamerikansk brygd med psykedeliska effekter på den som förtär den. Den intas under överinseende av en shaman och åtföljs av psykoterapi dagen efter.

Vid något tillfälle har deltagare tagit till våld eller rymt från seansen i förvirrat tillstånd.

När det avslöjades att det skulle bli premiär för drogen i Sverige - och att den var förlagd till en fastighet mitt i koloniområdet på Barnens ö – sa först stiftelsens vd Lennart Arrhenius att man inte hade grund för att avboka sällskapet så länge det skötte sig.

Nu blev det så ändå.

– Vi tog kontakt med polisen som bekräftade att substansen i Ayahuasca var narkotikaklassad, säger Lennart Arrhenius till Norrtelje Tidning.

– Så vi ringde upp och pratade med dem. Vår strategi är att aldrig acceptera droger. Så vi ville att de skriftligen skulle intyga att inget sådant skulle förekomma.

Men Lennart Arrhenius säger att det aldrig blev någon diskussion.

– Det skedde i fullständigt samförstånd. De hade själva funderat på att avboka på grund av det massmediala trycket.

Har många oroliga föräldrar hört av sig?

– Några har ringt, men när vi förklarat hur vi jobbar är de inte oroliga längre.