Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Laga inte det som inte är trasigt

De politiska idéerna formuleras nu inför valet i alla partier. Många likalydande visioner som målas upp. Men hur agerar man när de vackra orden ska omvandlas i praktisk politik?

Annons

På Gotland har Miljöpartiet till exempel använt hela sitt politiska kapital i den rödgröna majoritet som fick makten 2010 för att driva igenom ännu ett naturreservat på en ö som redan har över 100 sådana. Samtidigt finns visioner om en fossilfri fordonspark och en påbörjad biogasstrategi för Gotland, som ingen ägnat särskilt mycket omsorg sedan maktskiftet 2010.

På det nationella planet finns en aktuell fråga som tydligt visar skillnaden mellan regeringens politik och den rödgröna. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har i riksdagen drivit igenom ett förslag om en ändring av lagen som styr hur man får sälja tobak. Eftersom dessa partier har majoritet i riksdagen blir det sannolikt verklighet.

I dag gäller anmälningsplikt för försäljning av tobak och om man missköter sig genom att till exempel sälja till minderåriga kan man få försäljningsförbud och även dömas för brott mot tobakslagen.

Skärpningen av lagen gjordes utifrån en statlig utredning där man bland annat diskuterade möjligheten att ha en tillståndsprövning istället för anmälningsplikt. Utredarna konstaterar att det skulle gå ungefär på ett ut vad gäller det man vill uppnå, men att ett tillståndssystem ”är dock mer administrativt betungande och förutsätter mer resurser än ett anmälningssystem. Om inga särskilda krav uppställs för att få ett sådant tillstånd riskerar detta vidare att bli en ren formalitet”. Utredningen konstaterade därför att en skärpt tillsyn ”är det bästa verktyget för att komma till rätta med den omfattande olovliga försäljningen av tobaksvaror”.

Men ändå är det just ett tillståndssystem som de rödgröna och Sverigedemokraterna nu vill införa. Skärpta regler och ökad administration kan vara värt sitt pris om det leder till avgörande förbättringar för till exempel folkhälsan. Rökning är vid sidan om alkohol vårt största folkhälsoproblem. Men när inget blir bättre, när ingen förändring uppnås, lägger mer regler, ökad byråkrati och högre kostnader ytterligare sten på börda för de berörda företagen. Vilka ofta är småföretag med redan hög arbetsbörda.

Socialdemokraterna går till val på att få ner Sveriges arbetslöshet till den lägsta i Europa. Förvisso skapar en tillståndshantering administrativa jobb i offentlig regi, men dessa ska bekostas av skattepengar. Och för varje ny administrativ börda (troligen dessutom kopplad till en kostnad) man lägger på företagen minskar deras förutsättningar att anställa, vilket ger mindre skattepengar för att finansiera det hela.

Slutsats: Laga inte det som inte är trasigt. Särskilt inte med skattepengar och där man samtidigt försvårar för de verkliga jobbskaparna i svenska småföretag.