Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag om rätt till heltid är fel väg att gå

Var tredje kvinna arbetar i dag deltid, de flesta frivilligt. Många, omkring 200 000, skulle dock vilja arbeta heltid, om de bara fick.

Den ofrivilliga deltiden skapar stora ekonomiska problem för många kvinnor, vilket framgick av de artiklar om deltidsarbete som publicerades i gårdagens Norrtelje Tidning. Deltiden gör att många kvinnor får sämre ekonomi, och dessutom lägre pension. Det ofrivilliga deltidsarbetet är därför en stor och viktig jämställdhetsfråga.

Till en stor del är det inom den offentliga sektorn, inom vård, skola och omsorg, som kvinnorna tvingas att arbeta deltid. Det är lite svårt att förstå. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har i flera valrörelser sagt sig vilja införa en lag om rätt till heltid. Det är därför konstigt att man inte genomfört rätt till heltid i alla de kommuner och landsting som dessa tre partier styr.

Detta vore annars det naturliga, om man följer den svenska modellen: att rätten till heltid bestäms i avtal mellan arbetsmarknadens parter – i den offentliga sektorn är det ju politikerna som är arbetsgivare. Att införa rätten till heltid genom en lag skulle därför strida mot den svenska modellen.

Kanske är det därför som Socialdemokraterna delvis tycks ha övergivit löftet om en lag om rätt till heltid. Partiet går i år till val på att göra heltid som norm i den offentligt finansierade välfärden. Heltid skall vara norm i kollektivavtalen för kommunerna och landstingen, och man vill också att krav på heltid skall ställas vid upphandling.

Men Socialdemokraterna tycks inte ha övergivit tanken på heltidslag. Man vill också att arbetsgivarna i andra branscher kommer överens om liknande regler, och om så inte sker tänker man ”överväga” en lag.

Det är bra att Socialdemokraterna i första hand vill följa den svenska modellen och lösa deltidsproblemet genom förhandlingar. Många kommuner, både alliansstyrda och rödgrönt styrda, har också genomfört åtgärder som minskat andelen deltidsjobb.

Däremot vore det fel att gå vidare, och införa en lag om rätt till heltid för hela arbetsmarknaden, eller för de verksamheter som kommuner och landsting upphandlar. Det skulle skapa stora problem, inte minst för små företag, eftersom en lag är svår att anpassa efter de förhållanden som råder på en liten arbetsplats eller ett mindre företag.

En lag om rätt till heltid skulle därför innebära att många jobb försvann. En sådan lag lär också göra det svårare för till exempel invandrare och ungdomar att få in en första fot på arbetsmarknaden. För många är det första jobbet ett deltidsjobb.

I stället måste såväl fackföreningar som arbetsgivare ta ett större ansvar, och se till att hitta lösningar för att ge heltidsjobb till dem som vill ha det. Det går på de flesta mansdominerade arbetsplatser, och då borde det även gå på arbetsplatser där det jobbar flest kvinnor.