Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lag om flytväst skulle rädda liv

I april hade redan 17 personer drunknat från båt i Sverige I fjol var siffran för samma tid åtta personer. Det är en fördubbling av antalet drunkningar på ett tertial.

Statistiken från Svenska Livräddningssällskapet är dyster men kan förebyggas med enkla medel, till exempel genom att använda flytväst. En lag om flytväst ombord på fritidsbåtar kan rädda livet på 30 svenskar varje år.

Att ha den på sig är upp till var och en, men det ska finnas flytvästar till alla ombord. Därför bör en sådan lag införas.

Vid segling, paddling eller fiske är det viktigt att använda flytväst. Många anser sig kunna simma men saknar ofta förståelse för våra kalla svenska vatten. Om olyckan är framme på våren, när det bara är några få grader i vattnet, är det lätt att gripas av panik och drabbas av hypotermi, det vill säga så stark nedkylning att kroppens funktioner kraftigt försämras eller upphör. Är det långt till land och man saknar flytväst är man mycket illa ute.

Risken att ådra sig en skada vid eventuell kantring eller i samband med att man ramlar över bord är också stor, till exempel genom att slå i reling, motor, sten eller botten, vilket i hög grad kan påverka ens förmåga att ta sig upp i båten eller på land igen. Även vid sådana tillfällen är flytvästen en enkel och pålitlig säkerhetsåtgärd.

Statistik från Svenska Livräddningssällskapet visar att 325 människor drunknat i samband med fritidsbåtar de senaste tio åren. Om dessa personer burit flytväst hade cirka 75 procent av tragedierna kunnat undvikas, vilket motsvarar 240 människoliv.

I 9§ Sjölagen läggs ansvaret för säkerheten ombord på båten hos befälhavaren. Men det finns i dagsläget ingen lag på att flytväst ska finnas ombord på fritidsbåtar.

Den typiska olyckan med fritidsbåt är då en äldre man på egen hand ger sig ut på sjön till exempel för att fiska. Turen sker ofta i en liten sjö i lugnt väder. Han använder inte flytväst och är ensam när han faller överbord. Om han använt flytväst hade hans chanser att överleva ökat kraftigt.

Flytvästen bör jämföras med bilens säkerhetsbälte som när det infördes möttes av kritik. I dag är bältet en självklarhet för de flesta och har räddat tusentals liv.

Det finns flytvästar för alla aktiviteter på sjön, för alla åldrar, i alla storlekar och i alla prisklasser. Moderiktiga och smidiga flytvästar finns i många olika varianter. En flytväst kostar från tvåhundra kronor och är därför en billig livförsäkring. Med andra ord finns det inga förnuftiga argument för att inte använda flytväst.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel