Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kyrkoherde: Alla är lika värda

Flera präster inom svenska kyrkan anser att homosexualitet går att bota. Det visar en granskning av SVT:s Uppdrag granskning. – Det är tragiskt, säger Per Rydberg, kyrkoherde i Norrtälje-Malsta församling.

Annons

2005 beslöt Kyrkomötet att kyrkan ”inte bör sanktionera eller driva en organiserad verksamhet i syfte att ”bota” homosexuella från deras läggning”. Per Rydberg, kyrkoherde i Norrtälje-Malsta församling, anser att beslutet måste följas.

– Vi är alla skapade olika. Alla är lika värda, oavsett religion, kultur, hudfärg eller sexuell läggning, anser han.

Ändå finns det flera präster som anser att homosexualitet är en sjukdom. I SVT:s Uppdrag granskning blev präster, som tillhör den kyrkopolitiska grupperingen Frimodig kyrka, smygfilmade när de höll förbön för en fejkad homosexuell man som söker bot. Per Rydberg säger att prästerna i hans församling, som har 13 500 medlemmar, inte har problem med detta.

– Nej, alla fem har ställt sig positiva till att både viga samkönade par och att döpa barn till samkönade.

– Det tror jag är viktigt för våra församlingsbor att veta.

Han tycker det är bra att SVT tar upp problemet.

– Det är bra att man lyfter det, för vi har ju tydligt deklarerat en ståndpunkt, där vi accepterar olikheter och ser människan, säger Per Rydberg.