Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor väljer att lämna politiken

Sedan förra valet har åtta ledamöter hoppat av sina uppdrag i kommunfullmäktige. Sju av dem är kvinnor med en medelålder på 45 år.

Annons

Efter valet 2014 rådde nästan jämn könsfördelning i kommunfullmöktige. 29 av de 61 ordinarie ledamöterna var kvinnor. Nu har sex av dem lämnat sina poster, och den sjunde, kommunalrådet Berit Jansson (C), kommer att göra det vid sammanträdet i december.

Det innebär att antalet kvinnliga ledamöter sjunker från 29 till 25, ersättare och förmodade ersättare inräknade. Halvvägs in i mandatperioden har fullmäktige också förlorat två av sina yngsta ledamöter, socialdemokraten Niklas Johansson och moderaten Cecilia Nordström.

– Det är definitivt inte bra. Vi skulle ha betydligt fler yngre med. Vi är många gamla gubbar i fullmäktige, säger nämnda församlings ordförande Sune Alm (S), själv 78 år gammal.

Enligt Statiskiska centralbyrån (SCB) förlorade fullmäktigeförsamlingarna runt om i Sverige 19 procent av sina ledamöter under mandatperioden 2010-2014. Bland ledamöter mellan 18 och 29 år lämnade nästan hälften av kvinnorna (46 procent) och 42 procent av männen sina uppdrag i förtid.

I Norrtäljes kommunfullmäktige fanns bara tre ledamöter mellan 18 och 29 år efter förra valet, av vilka två har avgått. Totalt representerar de sju kvinnor som har avgått en dryg fjärdedel av alla kvinnor i fullmäktige, medan den ende mannen blir tre procent av alla män.

Sammanlagt har 13 procent av alla förtroendevalda lämnat sina uppdrag.

– Det är ju ofta så att unga människor är mitt uppe i karriären. Man byter jobb, flyttar och börjar plugga. Det händer mer i livet. Man får barn och inser kanske att man inte hinner med. Men vi skulle behöva dem också i fullmäktige för skolfrågorna är ju viktiga, säger Sune Alm.

Totalt motsvarar de åtta avhoppen i Norrtälje kommunfullmäktige 13 procent av de förtroendevalda, alltså även det en bit under riksgenomsnittet.

Här är ledamötena som har gått i förtid:

Annons