Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor måste få stärkta rättigheter

Många kvinnor världen över saknar makt över sitt eget liv. De förvägras grundläggande rättigheter och utsätts för diskriminering. Våld mot kvinnor utgör i dag ett hinder för jämställdhet och hindrar en demokratisk och hållbar global utveckling. Sverige ska därför vara en tydlig röst internationellt och bli världsledande på att skydda och främja kvinnors rättigheter.

Jämställdhetsperspektiv och ett särskilt fokus på kvinnors fri- och rättigheter genomsyrar därför Moderaternas nya utrikespolitiska plattform. Vår politik handlar om frihet och människors rättigheter. För oss är det självklart att svensk utrikespolitik ska vara en tydlig röst för frihet och mänskliga rättigheter runt om i världen.

Runt om i världen befinner sig i dag många kvinnor i utsatta situationer. Barnafödande, omskärelse, bortgifte, människohandel, bristande respekt för kvinnors kroppar och sexualitet är alla orsaker som radikalt försämrar kvinnors hälsa, kränker deras rättigheter eller i värsta fall leder till döden. Varje dag dör 1000 kvinnor och flickor i samband med graviditeter och förlossningar.

Alliansregeringens utrikespolitik har ett redan starkt fokus på att förbättra kvinnors situation. Genom att arbeta med fyra huvudområden – kvinnor som politiska aktörer, kvinnor i arbetslivet, kvinnors hälsa och kvinnors säkerhet – har vi verkat för mer jämställdhet och för att stärka kvinnors rättigheter runt om i världen. Att aktivt arbeta med kvinnors rättigheter är också centralt för att skapa demokrati, fred och försoning.

Den senaste tidens händelser i Nordafrika visar på vilken kraft det finns i kvinnors samhällsengagemang. Många av dem som organiserade protester på gator och torg och skapade opinion på internet var just kvinnor. Vi vill ge kvinnor som dessa ytterligare verktyg genom att stödja deras möjligheter att gå vidare och etablera sig i samhället som politiker, företagare eller få möjligheter att utbilda sig på samma villkor som män.

Sverige ska bli världsledande på att skydda och främja kvinnors och barns rättigheter och möjligheter. Jämställdhetsperspektiv och särskilt fokus på kvinnors och flickors rättigheter präglar därför utformningen av vår utvecklingspolitik.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel