Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnor har betydlig lägre pension än män – så stor är skillnaden i Norrtälje kommun

Kvinnor har i regel mycket lägre inkomst än män från allmän pension och tjänstepension i Sverige. Statistik från 2015 visar att kvinnornas pensionsinkomst som andel av männens i Norrtälje kommun var 72 procent.

Kvinnor hade i genomsnitt 29 procent lägre inkomst än män från allmän pension och tjänstepension 2015. Den lägre pensionsinkomsten för kvinnor går igen i samtliga av landets kommuner, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren sammanställt.

– Det är inte pensionssystemet som är ojämställt, utan det är kvinnors lägre inkomster under livet som leder till lägre pension, säger Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, till Siren.

Störst inkomstskillnader mellan kvinnor och män var det i Danderyds kommun. Där fick kvinnor i snitt 201 300 kronor, motsvarande 57 procent av mäns 354 200 kronor. I Norrtälje fick kvinnor i snitt 142 900 kronor, vilket blir 72 procent av männens 199 800 kronor. Endast i ett fåtal kommuner hade kvinnor minst 80 procent av mäns inkomst från allmän pension och tjänstepension.

Det finns flera faktorer som förklarar skillnaderna, enligt Monica Zettervall. Exempelvis jobbar kvinnor mer deltid, tar ut mer betald och obetald föräldraledighet, vabbar mer och oftare är sjukskrivna. Kvinnodominerade yrken har också i regel lägre löner, vilket leder till att kvinnors inkomster blir lägre än mäns.

– Om inkomstskillnaderna jämnades ut, alltså om män och kvinnor jobbar lika många timmar och har lika lön, skulle också skillnaden mellan män och kvinnors pension jämnas ut, säger hon.