Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinnodagen firas i Norrtälje

Barns och äldres situation uppmärksammas på Norrtäljes stadsbibliotek under Kvinnodagen lördag den 8 mars.

”Dags för handling” är årets tema för FN´s internationella Kvinnodag - en uppmaning att agera. I Norrtälje uppmärksammar man dagen med en workshop på stadsbiblioteket som berör barn, missbrukande och äldre kvinnor som drabbas av våld i nära relation. Det bjuds även in till författarträff med bokaktuella Annelie Jordahl.

Roslagens kvinnonätverk (RKN) arbetar långsiktigt för att hjälpa drabbade kvinnor men kommunstyrelsens engagemang upplevs som, i vissa fall, svalt. Någon kvinnofridssamordnartjänst är ännu inte i sikte.

– Detta är en viktig fråga under lördagen, berättar Karin Zelander, ordförande i Norrtälje FN-förening och sammankallande i RKN.

Under 2013 har man hos polisen arbetat med professionella bemötandet för att närma sig utsatta kvinnor.

– Vi arbetar med långsiktiga mål för att få kvinnor att stå kvar vid sina anmälningar, säger Marie Lundberg, kriminalinspektör hos Norrtäljepolisen som också nämner att vissa kvinnor anmäler sin partner flera gånger för att sedan ta tillbaka anklagelserna. Karin Zelander ser behovet av att arbeta tillsammans för att nå resultat.

– Att arbeta förebyggande med informationsspridning och opinionsbildning är bland det viktigaste för RKN. Kvinnofridsfrågor är något som berör hela samhället, säger hon.

Internationella kvinnodagen

Öppen workshop 10.30-13.30 på Stadsbiblioteket med fyra teman: Barn, missbrukande och äldre kvinnors situation som lever med våld i nära relation samt frågan kring en kvinnofridsamordnartjänst i kommunen. Författarträff med Annelie Jordahl följer kl 14.00 vilket anordnas av ABF.

Arrangörer är Roslagens kvinnonätverk (RKN).