Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kvinna åtalas för avklippta hundöron

I våras anträffade polisen en hundvalp med kuperade öron hemma hos en 26-årig kvinna i de norra kommundelarna. VARNING FÖR STARKA BILDER.

Bullterriern omhändertogs direkt och fördes till hundstallet i Bromma. Där konstaterade veterinären att valpens öron var såriga och att dess öronlappar sannolikt klippts eller skurits av utan bedövning ett par veckor tidigare.

Nu åtalas hundägaren för djurplågeri alternativt brott mot djurskyddslagen.

– Vi får in ett par hundar med kuperade öron varje år. Det är tyvärr populärt att göra. Man tycker att det ser lite häftigt och ballt ut, säger Pia på Hundstallet i Bromma som menar att det främst är hundar som ska användas som kamphundar som kuperas. Ingreppen är ofta plågsamma för djuren.

– Då man skär bort öronlapparna som skyddar örat ökar man också risken för framtida öroninfektioner. Dessutom signalerar hundarna till varandra med öronen. Kuperar man öronen blir det en defekt på hunden.

Den nu åtalade 26-åringen säger i polisförhör att hon tyckte det var fint med kuperade öron och därför hade bett en manlig bekant om hjälp.

Mannen ska ha hämtat hunden, sagt sig gå till en veterinär och sedan lämnat tillbaka hunden med såriga öron två timmar senare.

Kvinnan menar att hon aldrig hade för avsikt att göra valpen illa och att hon trodde att ingreppet var tillåtet om det utfördes av en veterinär. Efter ingreppet ska kvinnan ha sökt mannen per telefon, utan att få svar.

Så säger lagen

Det är förbjudet att göra operativa ingrepp på eller ge injektioner till djur i andra fall än av veterinärmedicinska skäl.

Att kupera en hund betyder att man klipper av öronen eller svansen på hunden.

Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet utsätter djur för lidande, kan dömas för djurplågeri till böter eller fängelse i högst två år.