Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kustbevakningen hotas av tuffa sparkrav

Kustbevakningen kan tvingas att stänga stationer och säga upp 150 anställda.

Annons

Furusund och Vaxholm är två av Kustbevakningens 26 stationer i landet. Myndigheten har långtgående planer på att slå ihop enheterna och flytta verksamheten till Kapellskär. Men pengabrist kan stjälpa idén.

– Får vi inte mer pengar av regeringen blir det stora neddragningar. Vi måste säga upp 150 personer och krympa fartygs- och flygplansflottan, säger Kenneth Neijnes, chef för Kustbevakningen region nordost.

Stora investeringar, ökade kostnader och nya arbetsuppgifter gör att Kustbevakningen blöder ekonomiskt. Enligt Neijnes har myndigheten investerat i nya fartyg och flygplan och en breddad organisation med regeringens goda minne.

– Vi har blivit lovade mer pengar men hittills har vi inte sett något av det löftet.

Allt pekar mot en förlust på 133 miljoner kronor nästa år, och Kustbevakningen har begärt ett extra anslag på 190 miljoner kronor. Regeringen har kontrat med att kräva att myndigheten redogör för vilka verksamheter som kan förändras, minskas och avvecklas.

Kommer inga konkreta löften om pengar i vår måste Kustbevakningen börja dra ner redan till sommaren.

Kenneth Neijnes tror inte att en bantning av Kustbevakningen blir en samhällsekonomisk besparing:

– Vi har ansvar för bland annat sjöövervakning, fiskerikontroll och miljö- och livräddning. Många av våra uppdrag måste i så fall tas över av andra myndigheter.