Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kustbevakningen får inte flytta vraket

För en dryg månad sen la Kustbevakningen ut länsar runt båten ”Vildand” eftersom den börjat läcka olja, men Kustbevakningen får inte flytta vraket.

När ”Vildand” sjönk år 2011 fanns inga uppgifter om att någon olja skulle finnas ombord. Men i april så började det läcka ut mindre mängder olja ur vraket.

– Kustbevakningen har med anledning av detta haft en miljöskyddsoperation på platsen för att minska miljöpåverkan av utsläppet, säger Lars Langman, stabschef vid Kustbevakningen Region nordost.

Kustbevakningen har varit på plats flera gånger och har bland annat lagt ut länsar och undersökt ”Vildand” med hjälp av dykare.

– Vår bedömning är att det varit en mindre mängd olja eftersom fartyget saknar maskin, säger Lars Langman.

Kustbevakningens arbete kommer snart upphöra eftersom bedömningen är att det inte finns någon olja kvar i vraket.

– Kustbevakningen ansvarar för att inte olja eller andra skadliga ämnen ska komma ut i statliga områden men Kustbevakningen har inte befogenhet eller som uppdrag att flytta och bärga vrak, säger Lars Langman.

”Vildand” har blivit ett ärende för Norrtälje kommuns bygg- och miljökontor. NT har sökt ansvariga vid bygg- och miljökontoret utan framgång.