Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturpristagaren ritade omslaget till NT:s deckare

Bengt Grandin är konstnär, precis som sin far K-A Grandin. Nu prisbelönas han.

Bengt Grandin, mångårig konstnär, har flera anledningar att vara glad. Han visar NT:s reporter monumentet ”Vingen” som han skapade år 2000 och som fortfarande fungerar. Vingen vrider sig med vinden, och drar ihop sig och utvidgar sig, beroende på vindstyrkan. Han har fått Norrtälje kommuns kulturpris för år 2014. Prisceremonin äger rum den 1 juli några hundra meter uppströms från Vingen sett.

Bengt Grandin är också glad över att ha fått rita omslaget till NT:s nya sommardeckare ”Där Änglar Dör”. Han berättar lite om hur han gjorde jobbet.

– Jag fick veta i stora drag vad handlingen gick ut på, säger han. Miljön i det här sammanhanget var Häverö kyrka. Jag gick dit, för att på plats rita av klockstapeln och annat. Jag ville förmedla en stämning, snarare än att göra en tydlig avbildning.

NT:s sommardeckare har gått tre tidigare år i rad, och har även getts ut som pappersbok. Nu har alltså Bengt Grandin gjort omslaget till fjärde pappersboken.

– Jag har läst de tre föregående deckarna, och gillade dem, säger han. Det är ett sympatiskt sätt att jobba, det att fem personer skriver en bok ihop. Men det är nog inte helt lätt att få till en så enhetlig form som de lyckats med.

– Samtidigt, tillägger Bengt Grandin, märks det ändå att det är olika skribenter som varit inblandade. Det kan vara lite roligt att gissa vem som skrivit vad.

Det här var första gången som Bengt Grandin gjorde ett bokomslag, såvitt han kan minnas. Men konstnär har han varit länge, och för det har han fått kommunens kulturpris. Han var en av initiativtagarna till att konsthallen skapades. Han var också en av initiativtagarna till sommarutställningarna med namn ”Konst i ån”.

– För mig är det en väldigt rolig återknytning att jag får kulturpriset just i samband med att ”Konst i ån” återuppstår den 1 juli efter några års uppehåll, säger Bengt Grandin.

Han nämner sin ”vapendragare” när det gäller konsthallens tillkomst, Eugen Krajcik som inte längre finns bland oss.

– Jag kände Eugen länge, säger han. Hans dotter Klara Kristalova har tidigare ställt ut i ”Konst i ån”, och nu ställer hans son Jakob Krajcik ut. Det är också en väldigt glädjande återkoppling.

NT:s familjeredaktör går med honom för att se monumentet, som är en av de skapelser han är mest stolt över. Skulpturen ”Vingen” i Norrtäljes hamn vrider sig som en vindflöjel. Om vinden är hård, drar vingen ihop sig, och om vinden mojnar, brer vingen ut sig.

– Vingen har stått där i ur och skur sedan millenieskiftet. Och den lär fungera i många år till, säger Bengt Grandin belåtet.

Årets kulturpristagare

En enhällig kultur- och fritidsnämnd tilldelade vid sitt sammanträde den 8 maj Bengt Grandin Norrtälje kommuns kulturpris för 2014, med den här motiveringen:

”Norrtälje kommuns kulturpris 2014 tilldelas Bengt Grandin för ett långvarigt konstnärskap och ett stort engagemang i Norrtäljes konst- och kulturliv, som haft avgörande betydelse för bland annat tillkomsten av Norrtälje konsthall och sommarutställningen Konst i ån. Han har utfört offentliga konstverk i Hallstavik och i Norrtälje. Han har också under många år bedrivit konstundervisning i olika former.

Bengt Grandins konst präglas av en stor materialkunskap och ett poetiskt, fomrmsäkert handlag, där inte sällan människan och naturen förenas i ett i ett ödmjukt möte.”