Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturnestor avgår efter 50 år som historiebevarare

– Norrtälje har ingen mer historiskt laddad plats än den här, säger Lennart Jansson framför gamla gevärsfaktoriet, numera Roslagsmuseet. I dag onsdag avgår han efter 50 år som ordförande för Roslagens Fornminnesförening.

En klassresa har han gjort. Lennart Janssons farfar var statare i trakterna av Arboga. Hans far var baptistpastor. Familjen bodde i Nyköping. Lennart Jansson förverkligade sin mors dröm.

– Hon tyckte att det finaste en människa kan bli, det är att bli folkskollärare, säger Lennart Jansson.

Han försökte sig på ett kontorsarbete, men det passade honom inte alls. Han läste per korrespondens och studerade sedan i Uppsala.

År 1962 var han färdigutbildad och såg en annons där de sökte en adjunkt med hans ämnen till Norrtälje. Lennart Jansson sökte tjänsten och fick den. Och i Norrtälje har han blivit kvar. PM Lijsing var en av lärarna som slutade samtidigt som han började. Lijsing var med i Roslagens Fornminnesförening och uppmanade Lennart Jansson att gå med. Det gjorde han, och snart valdes han till ordförande när landsfiskal Gunnar Holmberg avgick.

Nu har han haft posten i ett halvt sekel, och tycker det känns bra att låta någon yngre ta vid. På fornminnesföreningens årsmöte i kväll onsdag håller han föredrag om Societetsparken. Dessutom kommer han att avgå. Föreslagen ny ordförande är Anders Thornström. Roslagens Fornminnesförening bildades 1918. Till Lennart Janssons gladaste minnen från föreningen är att man lyckades få till stånd en renovering av gamla gevärsfaktoriet 1972, det som alltså nu är Roslagsmuseet.

– Inför 100-årsjubileet 2018 hoppas jag att firandet kan ske i lokaler som fått en andra stor renovering, säger Lennart Jansson.

Han tycker inte att det känns tråkigt att avgå som ordförande.

– Nej, jag vet att det finns bra efterträdare. Jag har haft bra medarbetare.

Och han citerar den store Tegnér:

”Härföraren vinner inte ensam slaget, de djupa leden vinner det åt honom.”

– Det är ett väldigt fint samarbete mellan Torsten Nordströms museum, Roslagsmuseet och det blivande Norrtälje Museum, betonar han.

Lennart Jansson berättar att det har bildats många nya fornminnesföreningar i kommunen.

– Det är ett utökat intresse för historia nu, säger Lennart Jansson. I oroliga tider vill man kanske ha fäste i den egna bygden. Det är bra, för då har man en referensram för det som händer i världen.

Lennart Jansson

Aktuell: Avgår efter 50 år som ordförande i Roslagens Fornminnesförening

Ny ordförande blir: Troligen Anders Thornström

Annan ordförandepost för Lennart Jansson: I Torsten Nordströms stiftelse, som förvaltar färghandlare Nordströms efterlämnade fotografier och filmer

Antal medlemmar i fornminnesföreningen: Cirka 250

Födelseort: Örnsköldsvik

Uppväxtort: Nyköping

Bor: I Norrtälje

Födelseår: 1928

Familj: Frun Hanna Våglin-Jansson, två barn och ett barnbarn

Tidigare yrke: Adjunkt i svenska, historia och religionskunskap