Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturliv i trendiga Tokyo

Höga priser, radioaktiv strålning och kulturkrockar - Japans
huvudstad dras med ett dåligt rykte. Men det verkliga Tokyo
fortsätter att locka turister. Upptäck en spännande megastad för
livsnjutning med mängder av kultur, historia och originell
shopping.

Svisch! Hissens display för antal våningar tickar snabbt uppåt och stannar på 52. Utsiktdäcket Tokyo City View i skyskrapan Mori Tower ger en sagolik nattlig vy över stadens skyline.

Dock är det inte enbart utsikten jag vill se. På våningen ovanför, den 53:e, ligger Mori Art Museum, ett av Tokyos främsta konstmuseum som har öppet till klockan tio på kvällarna.

Gott om upplevelser

Efter en dos tankeväckande japansk konst beställer jag en drink i baren Mado Lounge, fortfarande med hela Tokyo under mina fötter. Sedan tar jag hissen ned till bottenplanet och äter en prisvärd meny (för 300 svenska kronor) på tvåstjärniga franska restaurangen L'Atelier de Joël Robuchon.

Mätt och mer än belåten undersöker jag programmet för Tokyos internationella filmfestival som pågår intill, innan jag lite senare pratar och dansar med sympatiska japaner på roliga baren Heartland ett stenkast därifrån.

Hittills har jag rört mig inom en och samma tvåhundrametersradie. Kvällen känns typisk för dagens Tokyo. Här ligger helt olika upplevelser ofta omlott och går att kombinera med varandra som man behagar.

Kulturstad

Tokyo är känd som en stad för stora och små kulturkrockar. Det är närmast ett förbisett faktum att det i ännu högre grad är en stad för livsnjutning och alla slags utsvävningar.

Kulturutbudet är överväldigande stort. Just nämnda Mori Art Museum är en av tre anhalter i Tokyo Art Triangle, ett område som rymmer två andra stora konstmuseum och därtill många gallerier för konst och design. Men det är bara en av många pusselbitar i en museum-tät kulturstad där man varje dag i veckan kan välja och vraka mellan alla slags gästspel, performance, dansuppvisningar, traditionell No-teater och mycket annat.

Varierad musikscen

Världens största stad är oöverblickbar, liksom dess musikliv. Stora internationella artister uppträder dagligen i Tokyo och vill du höra inhemsk indiepop, hårdrock, punk, hip-hop eller soul spelas live räcker det med att dyka in på www.tokyogigguide.com för kolla upp några av kvällens spelningar i varje genre.

Frågan är också om någon stad, New York undantaget, har lika många förnämliga jazzklubbar som Tokyo. Ta bara Cotton Club, vars stilrena och eleganta miljö tar besökaren tillbaka till 1940-talet.

En annan briljant tillbakablick bjuder klubbarna Abbey Road och Cavern Club på, där husbanden låter mer som Beatles än vad Beatles själva lät.

Gourmetmat

Restaurangscenen i Tokyo är onekligen i särklass. Här finns fler krogar med Michelin-stjärnor än någon annanstans. Att du kan hitta hela världens kök i Tokyo anstår förstås en världsstad. Men den japanska passionen för att skapa exakta kopior som överträffar originalet bidrar till ovanligt många restauranger i yttersta toppklass.

Även shoppingen i Tokyo har få motsvarigheter. De största specialvaruhusen för enbart böcker, musik och elektronik omfattar sex-sju våningar vardera. Oavsett var man handlar bemöts man med en otrolig servicekänsla. Som en annan Tokyo-resenär jag mötte, kanadensaren Taylor Dean, sade:

- Här är kunden inte kung utan snarare kejsare. Man får ju bugningar om man köper ett par läsk på Seven eleven.

Spridda myter

Det är på sin plats i sammanhanget att tillbakavisa två missuppfattningar om Tokyo. Att Tokyo skulle vara hutlöst dyrt stämmer inte. Vad gäller lyxkonsumtion finns knappast någon skillnad mot Europa. Men vill man göra Tokyo på en liten budget kan man äta på enklare restauranger för 20-40 kronor och hitta budgethotell för 300-400 kronor natten.

Det är inte heller sant att Tokyo är farligt att vistas i efter kärnkraftsolyckan i Fukushima 2011. Dagliga mätningar av strålningsnivåer intygar att Tokyo inte blivit direkt drabbat.

Tokyo är ingen gammal stad i den japanska historien. Staden hette tidigare Edo och blev huvudstad först på 1800-talet. Inte desto mindre finns några riktigt fina historiska byggnader. Få besökare missar Senso-ji-templet från 600-talet, vars pagod med fem tak är något av en symbol för staden.

Från Senso-ji-templet ser man Tokyo Skytree, stadens senaste landmärke och världens näst högsta byggnad. Var beredd på att köa i ungefär en timme för att komma upp.

Tur till Kyoto

Tokyo är svårt att göra rättvisa på bara en resa, på grund av dess storlek. I stor-Tokyo bor 30 miljoner människor och varje stadsdel är som en stad i sig med sin egen karaktär.

Ändå ska man inte glömma de enastående utflyktsmålen utanför Tokyo. Finns bara tid för en utfärd är ett gott råd att ta snabbtåget Shinkasen till Kyoto, Japans första huvudstad med 2 000 tempel och tjogtals med världsarvsklassade byggnader.

Resan tar två timmar och för den ambitiöse är det fullt möjligt att göra Kyoto under en heldag. Några av stadens mest kända sevärdheter samt en kvällspromenad i de stämningsmättade Gijon-kvarteren, kända för sin historiska arkitektur, bör då hinnas med.

Fakta/Tokyo

Allmänt

Japans huvudstad har i det närmaste totalförstörts två gånger under1900-talet: Vid jordbävningen 1923 och vid de allierades bombningar1945.

Att ta sig runt: Tokyos kollektivtrafik är lika gigantisk somvälfungerande. Läser man bara skyltarna på engelska går det utmärktatt ta sig fram. Tokyo är så stort till ytan att det kan bli dyrtmed taxi mellan stadsdelarna.

Tidsskillnad: +8 timmar svensk tid.

Antal invånare: Ca 13 miljoner i Tokyo, men över 30 miljoner istor-Tokyo.

Visum: Behövs ej. Visumfritt i upp till tre månader med svensktpass.

Språk: Japanska. De flesta talar viss engelska, men långtifrånalla.

Valuta: Yen. 1 000 Yen är 66 svenska kronor.

Prisnivå

Vill man lyxkonsumera i Tokyo är det lätt att komma över svenskanivåer. Att leva som de flesta välmående Tokyo-bor innebär dock enbit under den generella nivån i Västeuropa. Inte minst kan du ätaväldigt gott för lite pengar i Tokyo.

Resa dit

Turkish Airlines har ofta lägst pris, från 6 200 kronor tur ochretur Stockholm-Tokyo med hyfsade anslutningar. Kolla även andrabolag som SAS, KLM med flera.

Säsong

Ett året runt-resmål. Ett behagligt klimat i stort sett hela året,snarlikt Medelhavet. Fuktigt och hett i juli-augusti.

Info

www.gotokyo.org/en/