Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulturdebatt med fokus på framtiden

Kulturpolitiken står i centrum i Societetsparken på lördag. Politiker från tio olika partier deltar.

Fokus ligger på framtiden när kulturpolitiken debatteras. På plats finns politiker från de tio partier som ställer upp i höstens fullmäktigeval. Debatten inleds med att var och en av politikerna får en minut på sig att presentera sin vision inför de kommande tio åren. Vad de vill ska hända på kulturområdet i framtiden.

– En vision borde de kunna ha, säger Lars Lundgren, som tillsammans med Kerstin Sandberg är samordnare för manifestationen.

– Det får inte bli en gnälldag, där man talar om det gamla, vi vill titta framåt, säger Kerstin Sandberg.

Hembygdsföreningarna i kommunen står bakom lördagens kulturmanifestation, dit även andra kulturföreningar bjudits in. Tanken är att visa upp den stora bredd som finns inom kulturlivet.

– Vi vill visa politikerna att det finns 27 hembygdsföreningar som representerar mellan 6000 och 7000 medlemmar, jag tror inte att politikerna riktigt har förstått det, säger Lars Lundgren, som representerar Riala hembygdsförening.

Alla kulturföreningar är välkomna att delta i manifestationen.

– Vi vill ha så många föreningar som möjligt på plats i parken. Det blir allt från veterantraktorer och tändkulemotorer till musik och bibliotekets vänner, säger Kerstin Sandberg,

Manifestationen inleds kl 11, en timme senare startar den kulturpolitiska debatten.

– Vi kommer att samla på oss frågor, dessutom får publiken ställa frågor, säger Kerstin Sandberg.

Lars Lundgren och Kerstin Sandberg vill lyfta fram kulturen som tillgång för kommunen.

– Man tror att kultur bara kostar pengar, men kultur drar folk och är viktig för besöksnäringen. Kommunen borde kunna stötta mer, säger Lars Lundgren.

– Man har sålt bort den största attraktion man haft i form av Finsta och den heliga Birgitta, men man borde kunna göra något av det även nu. Vi vill koncentrera oss på visionen, vad kan vi göra med heliga Birgitta i framtiden, fortsätter han.

En annan fråga som kommer upp är gevärsfaktoriet, Roslagsmuseets fastighet som stått tom i flera år i väntan på renovering. Även här vill arrangörerna ha fokus på framtiden, inte på det som hänt under resans gång.

– Vi vill ställa frågan till politikerna om vad man vill göra med gevärsfaktoriet, säger Lars Lundgren.

Hamnens utbyggnad och stödet till föreningar är andra frågor på agendan.