Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minne av balters flykt invigs på lördag

En båt fylld av människor på ett oroligt hav. På lördag invigs det minnesmärke Anders Jansson skapat över balternas flykt över Östersjön.

Annons
Anders Jansson, Rådmansö, har skapat skulpturen, som invigs på lördag.

Båten är liten. En låg farkost fylld av män, kvinnor och barn, som sitter tätt tillsammans. Runt dem öppnar sig vattnet med höga vågor. Konstnären Anders Jansson har fångat flyktingarnas utsatthet i det minnesmärke som invigs på lördag i Societetsparken. Där vilar den öppna båten, som är gjord i brons, på ett stenblock där formerna skapar en känsla av hav och vågor.

– Från början hade jag tänkt mig en större båt. Sen var jag i stenbrottet och letade efter något som kunde bli ett fundament. Jag såg att det fungerade bra att den här stenen blev ett utsnitt av ett hav, säger han.

På hösten 1944 flydde tusentals människor över havet från Baltikum till Sverige. Många av dem kom till Norrtälje, Rådmansö, Spillersboda och andra delar av Roslagskusten.

– Man räknar med att 7 000-8 000 flyktingar kom hit, säger kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C).

För något år sedan föreslog han att Norrtälje kommun skulle uppmärksamma deras flykt med ett minnesmärke i Societetsparken.

– I min roll träffar jag många människor. Många har sagt att det vore bra med minnesmärke, sedan har tanken legat och grott, säger han.

Uppdraget att ta fram ett minnesmärke gick till konsthallens chef Daniel Werkmäster. Han vände sig till skulptören Anders Jansson, som bor på Rådmansö, och bad honom komma med ett förslag.

– Jag hade ju hört berättas om folk som kom hit i små båtar, säger Anders Jansson.

Han började skissa på en båt, som var betydligt mer stiliserad än den färdiga skulpturen.

– Då var det mer som en hällristning. Sen började jag ta fram mer detaljer, jag ville ha olika människor, några familjer, med både barn och gamla, säger han.

I det färdiga minnesmärket syns det tydligt att det är familjer, med barn i olika åldrar som tagit plats i den öppna båten och gett sig ut på havet. Det är omöjligt att inte se paralleller till dagens flyktingströmmar.

– Det är aktuellt, det här pågår just nu i Medelhavet, säger Anders Jansson.

Minnesmärket är placerat på gräsmattan längst ut i Societetsparken, mellan restaurang Piren och gästhamnen. Där avtecknar sig båten som en silhuett mot vattnet.

– Det är en väldigt fin plats, det är lite sista utposten i Norrtälje.

På lördag invigs minnesmärket med tal av Bengt Ericsson och körsång i parken, därefter blir det tal och musik i kyrkan.

– Det ska bli en minnenas dag, det är 70 år sedan flykten, säger Bengt Ericsson.

Invigningen sker klockan 14 på lördag den 6 september, med tal av kultur- och fritidsnämndens ordförande Bengt Ericsson (C), som också är initiativtagare till minnesmärket. Det blir också körsång med Rådmansö skärgårdskör. Invigningen fortsätter i Norrtälje kyrka, där det blir musik och tal klockan 15.

Annons