Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: Norrtälje behöver en stadsarkitekt – innan det är för sent

Annons

Norrtälje behöver en stadsarkitekt, någon som kan se en helhet när staden växer så det knakar, skriver Margaretha Levin Blekastad i sin krönika.

Framtiden är brun och orange, konstaterade min kollega Richard Grandin i en krönika i våras.

Han har så rätt. Och det är ingen vacker syn.

Runt omkring i Norrtälje växer det upp nybyggen i brunt och orange, gärna i lätt överdimensionerade format, som får huskropparna att kännas påträngande. Näst intill hotfulla, med en lätt överdrift.

Och fort går det.

LÄS MER: Richard Grandins krönika om en brun och orange framtid

Förra hösten publicerade Norrtelje Tidning en serie om stadsbyggnadsfrågor, där vi skrev om stadens förändring, det nya hamnområdet, småstadens identitet, förtätning och köplador.

Det märktes att stadsbyggnadsfrågor engagerar. Många läsare hörde av sig med synpunkter och kommentarer, inte minst när det gäller utformningen av nya bostadsområden och nya byggnader.

Norrtälje är inne i en snabb omvandling. Inget fel med det. En stad måste leva och utvecklas. Men den måste också få behålla sin identitet. Sin själ, för att ta till stora ord.

Många undrade också varför Norrtälje inte har någon stadsarkitekt.

Liberalerna har länge efterlyst en stadsarkitekt, men samverkanstyret har sagt nej. Kommunalrådet Ulrika Falk (S) anser att frågan går att lösa genom att samla olika kompetenser.

LÄS MER: Liberalerna om synen på behovet av en stadsarkitekt

Flera andra kommuner i landet, med Uppsala, Gävle och Linköping som tre exempel, har valt motsatt väg och rekryterat stadsarkitekter de senaste åren.

Jag tror att de gör rätt. Det behövs överblick och helhetssyn när städerna växer så det knakar. Och någon som vågar dra i bromsen. Någon som sätter ner foten och säger nej när projekten brister i estetik och utformning.

Norrtälje är en småstad, som bjuder på charm, idyll och småskalighet. Eller har bjudit på charm och småskalighet, kanske jag ska säga. Det känns som om en del av de kvaliteterna är hotade.

Det handlar också om skala. Format. Ögats riktning och överblick.

Färgsättningen är en sak, med de där trista nyanserna i brunt och orange som Richard Grandin ringade in. Som en överkörd grävling, tror jag att han skrev.

Men det handlar också om skala. Format. Ögats riktning och överblick.

Nybygget där gamla badhuset låg är ett bra exempel. Den nya huskroppen tornar upp sig (i brunt och orange) och skär av siktlinjen ner mot centrum. Den är dessutom placerad så nära gångvägen att det känns som om den lutar sig över oss.

Förtätning har varit en stark trend de senaste åren, när städerna växer. Det byggs på de plättar som finns och husen är ofta kompakta, med fasader ända ute vid trottoarerna. Resultatet blir att grönytor försvinner och siktlinjer stängs av. Det som var småskaligt och inbjudande får en annan karaktär.

På en del håll i Norrtälje börjar det se ut som ett plottrigt lapptäcke av nybyggen som inte hänger ihop

Bygget i hamnen har startat och flera andra stora projekt är på gång. Det finns en risk att Norrtälje förlorar det där svårfångade som är stadens identitet.

LÄS MER: Forskare varnar för risker med tätare stadsmiljö

Visst kan det vara inspirerande med höghus och byggnader som sticker ut. Men det måste finnas en överblick och en känsla för just den här platsen, den här staden med sin historia, sina gator, torg, parker och vattendrag.

Det går fort och de olika projekten har olika karaktär. Det behövs variation, men på en del håll i Norrtälje börjar det se ut som ett plottrigt lapptäcke av nybyggen som inte hänger ihop, med stilar som krockar med varandra.

Och det är mycket kvar, mycket som ska byggas, förändras och utvecklas.

Det är där en stadsarkitekt kommer in. Någon som kan lyfta blicken, se ut över staden och förhoppningsvis se både en helhet och en vision. Vart vi är på väg och hur staden ska behålla sin karaktär, samtidigt som den lever med sin tid.

Norrtälje behöver en stadsarkitekt. Och det är bråttom.

LÄS MER: Krönika om serien Vår stad: Det märks att stadsbyggnadsfrågor engagerar

Mer läsning

Annons