Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst i ån – invigning med flyt...

Nio konstnärer. Nio konstverk.
Och en vernissage med flyt.
I dag invigs årets upplaga av Konst i ån.

Annons

En långsträckt, intensivt blå farkost svävar över Norrtäljeån. På däck står åtta svarta gestalter och blickar uppåt, mot strömmen. En expedition på väg mot ett okänt mål.

– Ja, vart är de på väg? Det är den stora frågan, vart är det vi är på väg. Det är därför den heter Enkel resa, man har ingen returbiljett, säger konstnären Bengt Grandin.

Han är en av deltagarna i årets Konst i ån, som invigs i dag. Hans smäckra båt, som har drag av både afrikanska flodbåtar och forntida hällristningar, hänger strax nedanför Faktoribron som ett skimrande blått blickfång.

Lite längre ner står en gestalt i vita träningskläder på en flotte i vattnet. Huvan är uppfälld, händerna nerkörda i fickorna och axlarna uppdragna. En spöklik figur, som har något dröjande och hotfullt över sig. Bredvid honom står en hund, som tittar uppåt med vaksam blick.

Hermine Keller fick inspiration till verket en sen kväll i Stockholm.

–Jag såg en kille som stod precis så där. Han lyste, men var samtidigt totalt anonym.

Skulpturen har titeln Concealed. Dold. En figur som väljer att dölja sin identitet, utan att gömma sig. En tendens i tiden, tycker Hermine Keller.

– Många ungdomar vill ha uppmärksamhet, utan att visa vilka de är.

I år deltar nio konstnärer i Konst i ån. Deras verk dyker upp här och där i ån, från Faktoribron ner till Societetsbron. En bit från Gröna ön syns Monika Massers silverglänsande vatten väsen Sea Spirit och mitt i stan, på var sin sida om Apoteksbron, har Hanna Egge Grandert och Bodil Löthman placerat sina verk.Hanna Egge Granderts Underbara handlar om bad och bio. Om filmstjärnor som Esther Williams, konstsim och kroppar. Ute i vattnet flyter en blomma, där knoppen är ett kvinnohuvud med illröda läppar och gladprickig mössa. Ett lyckligt leende utropstecken mitt i strömmen.

På biografens fasad har Hanna Egge Grandert placerat en bild av sig själv som Esther Williams i centrum, runt henne sticker åtta andra figurer ut.

– Det ska se ut som konstsim, säger Hanna Egge Grandert.

Dessutom visas bilder av åtta personer som knyter an till gammeldags filmstjärnor.

– Det handlar om att alla är underbara, att alla kroppar är underbara och att alla ska kunna vara med.

Bodil Löthmans konstverk vilar i vattnet på andra sidan bron. En vit kvinnofigur som flyter på rygg bland näckrosorna, med blicken riktad mot himlen och molntussarna där uppe.

Hennes utgångspunkt var oron över ett samhälle som blivit hårdare och utsatta människor som hamnar i kläm.

– Jag kände att jag bara ville lägga mig ner och sova.

Resultatet blev att hon lade en skulptur av sig själv i ån. Verket, som fått titeln Rien faire comme une bête (Att göra ingenting, som ett djur), handlar om människovärde och rätten till ett värdigt liv.

Martin Stenbergs utsågade målning Försåtlig filtrering, med en grupp människor i någon form av seans, är placerad nedanför Stadt, på andra sidan Kvarnbron finns Christer Sundströms betongfigur Ecovention med inbyggd plantering, medan Anders Engqvist fångar drömmar i en vindtrumma nedanför konsthallen. Hans verk, Vindens drömfångare, är en självspelande trumma med vindflöjtar. Strutar som fångar vinden och skapar flöjtliknande ljud.

– Det anspelar på shamanism och andar, och är en hyllning till vinden, säger Anders Engqvist.

Längst ner, strax innan ån rinner ut i Norrtäljeviken, flyter Hans Löfgrens Canal Icon, tre moderna ikoner med förgylld inramning. Konst i ån visas till och med 15 augusti. Passa på och ta en promenad längs ån och titta på utställningen. Den är väl värd ett besök.

Bengt Grandins Enkel resa svävar en bit ovanför vattenytan.
Hermine Kellers Concealed är ett av verken i årets Konst i ån, som invigs i dag.
Monika Massers Sea Spirit påminner om en silverglittrande bläckfisk.
Bodil Löthmans kvinnogestalt flyter på rygg nedanför Apoteksbron. Foto: Johan Wahlgren
Christer Sundström har placerat ut sig själv som betongskulptur i ån.
Hanna Egge Grandert och Bodil Löthman placerade ut verket Underbara vid biografen igår. I dag invigs Konst i ån.
Bodil Löthmans Rien faire comme une bête (Att göra ingenting som ett djur).
Annons