Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konst: Ett mörkt sagoslott där djur och människor möts

Djur och människor vävs samman i Klara Kristalovas nya utställning Slottet. En mörk sagovärld fylld av glänsande skulpturer.

Annons

Skiss för monument, från 2016, ingår i Slottet.

En mörkklädd gestalt har somnat på ryggen av en vit hund. En slank figur har försetts med rådjurshuvud, medan en flicka i stövlar bär ett hästhuvud.

Klara Kristalova, som är bosatt i Länna, väver samman djur och människor i sina skulpturer. Människor förvandlas till djur och djur får mänskliga drag i en värld som rör sig mellan dröm, saga och verklighet.

Slottet är en platsspecifik installation, där skulpturer placerats in på olika nivåer.

I den nya utställningen Slottet, som visas på Galleri Magnus Karlsson, har hon skapat en platsspecifik installation, där hon placerat ut skulpturerna på olika nivåer.

Installationen för tankarna till ett torn, en kropp - eller ett slott. En värld som ramas in av svarta väggar i ett slutet rum.

Mycket känns igen från Klara Kristalovas tidigare utställningar. De unga flickorna, som befinner sig i gränslandet till vuxenvärlden, och har smälts samman med djurhuvuden, fjärilar eller växter, som om de vill skydda sig mot omgivningen. De upplösta gränserna, där solen kan sluka upp en miniatyrmänniska.

LÄS MER: Klara Kristalovas utställning på Bonniers konsthall 2012

Skulpturerna, merparten i glaserat stengods, talar till varandra i en egen, sluten värld, där stämningen är försiktig och lite trevande.

Här finns "Kid" med sitt rådjurshuvud och sin sökande blick, den hukande "Pälskvinnan" med sin lurviga dräkt och de kala trädet "I en rymd", där djurfigurer tagit plats.

Några av skulpturerna har också något djupt rörande över sig, som den utsträckta "Död hare i gymnastikbyxor" och djurgestalten "Liten död", som runnit ut över kanten till sin avsats. Övergivna, ensamma och samtidigt kopplade till de övriga skulpturerna i Slottets värld.

Död hare med gymnastikbyxor, från 2016.

I galleriets yttre rum visar Klara Kristalova en vägg fylld av arbeten i olika material, med skisser, textil och en del skulpturer, som knyter an till installationen.

Här finns en flicka med fjärilsvingar som speglar sig, som om hon vill ta reda på vem hon är, några porträtt och en skiss av Slottet, där det beskrivs som ett mellanting mellan berg och torn.

Det är intressant att vandra runt i Klara Kristalovas drömlika slott, med sina inåtvända, dröjande figurer. Kanske handlar det om förändring och förvandling. Att glida in och ut ur roller, känslor och samband och låta nya världar öppna sig.

Det är både fascinerande - och aningen oroande.

Klara Kristalova ställer ut på Galleri Magnus Karlsson.

Skulpturen Kid, längst fram i bild, med sitt rådjurshuvud.

Fjärilsflickan Nya tider visas i det yttre rummet.

Konst

Klara Kristalova

Slottet

Galleri Magnus Karlsson

Fredsgatan, Stockholm

till och med 12 februari

Mer läsning

Annons