Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bluesfest på Pythagoras i sommar

Norrtälje blues och rock tar en paus, efter förra årets dåliga publiksiffror.
– Vi satsar på att komma tillbaka med ett 20-årsjubileum, säger bluessällskapets Jan Berglund.

Annons

De senaste åren har Norrtälje blues och rock haft Pythagoras som spelplats. I år blir det ingen bluesfest, efter förra årets magra publiksiffror.

Norrtälje blues och rock hade en tuff sommar förra året.

Festivalen, som tidigare haft sista lördagen i juli som sitt datum, flyttade till 6 augusti och inledde nystartade Norrtälje kulturvecka.

För bluesfesten blev det ett publikmässigt bakslag.

– Utvärderingen visar att sommaren inte blev helt lyckad. Vi hade mindre folk än året innan, när festivalen regnade bort, säger Jan Berglund i arrangerande Norrtälje bluessällskap.

Inte tillräckligt bred

Publiksiffran stannade på strax under 400 besökare. Jan Berglund ser en av förklaringarna i att det musikaliska utbudet under kulturveckan inte hade tillräckligt stor bredd.

– Vi trodde att det skulle bli större variation, nu blev det en vecka som fylldes med ungefär samma typ av musik och som riktar sig till ungefär samma målgrupp, säger han.

En annan förklaring kan vara bristen på riktigt kända namn.

– Så är det. Pengarna räcker inte till något riktigt stort dragplåster, säger Jan Berglund.

Nu tar Norrtälje blues och rock en paus och satsar på att återkomma med ny kraft.

– I stället för att göra något halvdant försöker vi mobilisera och komma tillbaka med ny fart. Vi ska försöka bli en större organisation, så att vi kan satsa lite, säger bluessällskapets ordförande Sven Dahlqvist.

Satsar på 20-årsjubileum

Det blir upp till den nya styrelse som väljs på årsmötet i mars att dra upp riktlinjer för framtiden. Siktet är inställt på att satsa på bluesfestens 20-årsjubileum 2019.

– 2018 kanske vi gör någonting, men 2019 blir det definitivt en satsning, säger Sven Dahlqvist.

Även om det inte blir någon blues och rock i sommar kommer bluessällskapet att synas ned arrangemang under året.

– Absolut, det kommer att bli andra, mindre evenemang, säger Sven Dahlqvist.

Norrtälje blues och rock föddes som Norrtälje bluesfest, med utomhusspelningar på Kärleksudden under tio år. Under de åren spelade en rad kända artister, som Rolf Wikström, Peps Persson, Totta Näslund och Louise Hoffsten, på festivalen.

Efter tio år gjorde bluessällskapet ett uppehåll, innan festivalen kom tillbaka som Norrtälje blues och rock. 2014 flyttade den från Kärleksudden till Pythagoras innergård, där den arrangerats de senaste tre somrarna.

Ytterligare en festival, Pythagorasrocken, hade Pythagoras som sin spelplats under förra sommarens kulturvecka. Den kommer att arrangeras även i år, med spelningar på industrimuseets innergård 11-12 augusti.

Mer läsning

Annons