Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hattig utställning i Trästa

Stina Ericson från Trästa försåg traktens kvinnor med hattar i flera decennier. Nu visas ett urval av Hatt-Stinas produktion på Bergby bygdegård.

Annons
Johanna Larsson har haft hattutställningen som sommarjobb. Hennes egen favorit är en blåtonad, bredbrättad hatt med flor.Foto: Leif Gustavsson

Svarta hattar med flor. Vidbrättade stråhattar med färgglada rosetter. En liten röd snäcka med fjädrar. Och små solhattar för barn.Ett brett utbud av huvudbonader visas på den utställning som invigdes i tisdags på Bergby bygdegård.

Hatt-Stina i Trästa

Samtliga kommer från Hatt-Stina, Stina Ericson, som var verksam som modist i Trästa i flera decennier.

– Hon hade butiker i Trästa och Östhammar, men framför allt åkte hon runt på marknader och sålde sina hattar, säger Osa Albinsson, som sitter i bygdegårdsföreningens styrelse.

Skänkte hattar

Stina Ericson och hennes familj bodde i Trästa. När hon gick bort togs huset över av hennes dotter Eivor. När dottern i sin tur gick bort bestämde sig barnbarnen för att sälja huset och skänkte hattarna som fanns på vinden till bygdegårdsföreningen. Sammanlagt fick föreningen cirka 250 hattar. Ett 70-tal av dem visas på utställningen, som ställts samman av Johanna Larsson.

– Det har varit jätteroligt att ha det som sommarjobb, säger hon.

Olika typer i montrar

Större delen av utställningen visas på övervåningen, där Johanna Larsson samlat olika typer av hattar i de olika montrarna. I en av dem finns somriga stråhattar i olika färger, ofta prydda med band och rosetter, i en annan tjockare huvudbonader, där svarta hattar med spets samsas med pälshattar och i en tredje finns de festfina modellerna med bland annat en mörkröd hatt som är uppbyggd av fjädrar.

– En del av dem är orginalhattar som hon skapade från grunden, men ofta använde hon stommar som hon köpte in och dekorerade, berättar Osa Albinsson.

Utbilda sig till modist

Stina Ericson föddes 1897 i Trästa. Tack vare sin morbror fick hon utbilda sig till modist i Stockholm under två år. Därefter var hon verksam som hattskapare fram till 1960-talet.

– Hennes man var predikant och följde med på hennes resor, de åkte omkring i hela Uppland.

Berättar i text och bild

På bygdegårdens bottenvåning finns också en monter med några hattar och en rad skärmar som berättar i text och bild om Hatt-Stina och hennes arbete. Utbudet är brett, med allt ifrån små nätta modeller till stadiga huvudbonader. Johanna Larsson väljer en blå sommarhatt med flor när hon ska plocka fram en favorit.

– Den här är rätt häftig också, fortsätter hon och visar en bredbrättad stråhatt.

Utställningen, som är permanent, är tillgänglig för besökare när bygdegården är öppen, säkrast fredagar kl 14–18, men också andra tider när verksamhet pågår.

Utställningen i Bergby bygdegård berättar också om hur man tillverkade hattar, med bland annat den här apparaten.
Utställningens hattar har stor variation. Här finns allt från mörka huvudbonader till färgstarka, somriga modeller.
Hattarna, som är från 1920-talet och framåt, har samlats i montrar på Bergby bygdegård.

Mer läsning

Annons