Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Erik Eriksson: Måste en julsaga ha lyckligt slut?

Annons
Är tomten en tjock gubbe eller är han liten och grå? Grisslehamns dockteater får besök av en okänd tomte.

Dagarna är korta och mörka nu. På lördag är det julmarknad i Grisslehamn. Vår lilla dockteater ska ha en föreställning för barn, en julsaga.

Frågan är om alla julsagor måste ha lyckligt slut. Många har det, även om det ofta börjar med fattigdom och ensamhet.

Selma Lagerlöfs ”Legenden om julrosorna” är både tragisk, vacker och rörande. H.C. Andersens ”Flickan med svavelstickorna” är sorglig. Båda berättelserna handlar om utanförskap och svält, men det är jul och då händer oväntade saker.

Skrevs de bästa julsagorna förr i tiden? H.C. Andersen och Selma skrev ju sina sagor på 1800-talet.

Charles Dickens skrev sin berömda ”En julsaga” redan 1843, och hans historia om den snåle och elake penningutlånaren Scrooge är lika bra i dag som när den gavs ut i London för 174 år sedan. Scrooge inser ett och annat, och han börjar ändra sig.

Tänk om världen vore som i sagornas värld där allting är möjligt och det goda segrar.

Men i verklighetens betydligt hårdare värld händer också ett och annat under. Tyska och engelska soldater sköt ihjäl varandra i första världskrigets skyttegravar.

Men i verklighetens betydligt hårdare värld händer också ett och annat under.

På julafton 1914 la de ner vapnen och sjöng julsånger ihop, och de lär till och med ha spelat fotboll en stund bland krevadgroparna.

Det var soldaterna som gjorde det, spontant, vanliga pojkar bröt mot generalernas order, de levde upp till det gamla julbudskapet om fred och vänskap.

Foto: Erik Eriksson

Tage Danielsson var beläst och han kände säkert till Dickens historia när han skrev sagan om Karl-Bertil Jonssons jul.

Den handlar som alla vet om en pojke med en förmögen men snål pappa. Karl-Bertil tar julpaket som skulle till de redan rika, och delar ut dem till fattigt folk.

Pappan blir arg, men ändrar sig när han märker att sonen får beröm för det han gjort. Och de rika som blir utan paket tycker att det bara är bra, de har ju redan för mycket skräp där hemma och onödiga julklappar klarar de sig utan. Ett bra och ganska lyckligt slut alltså.

Så ser i korthet julsagornas historia ut. Och nu ska vi alltså hitta på något nytt till vår föreställning på julmarknaden i Grisslehamns centrum den 9 december. Tiden flyger och rätt som det är kommer snöplogen.

Många av oss har väl minnesbilder av jul och ensamhet, en gammal släkting som vi borde ha tagit hand om eller en arbetskamrat som låg sjuk och borde ha fått en hälsning.

Det var tomt på folk men på andra sidan spåret satt en ung pojke på en bänk

Jag minns en julafton för länge sen. Jag var på väg hem, det var sent på kvällen, jag stod i tunnelbanan och väntade på tåget.

Det var tomt på folk men på andra sidan spåret satt en ung pojke på en bänk. Flera tåg kom, han satt kvar, mitt tåg kom, han satt kvar med hängande huvud. Slutet på den historien är okänd.

Och vår historia till årets julmarknad i Grisslehamn, blir det lyckligt slut? Ja, den traditionen är ju stark, men ni får väl se.

 Erik Eriksson

   

Mer läsning

Annons