Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kullsta serverar ny mordgåta

Kullsta friluftsteater dukar upp ett nytt mord till maten. Den här gången är spelplatsen ett konstnärskollektiv på 30-talet.

Platsen är en sörmländsk herrgård. Tiden 1930-tal. Där utspelar sig Det sista slaget, Kullsta friluftsteaters nya mordgåta, som serveras på Svanberga gästgiveri.

– Det är en riktig familjeintrig den här gången, säger Sara Edberg.

Hon spelar aktrisen Eloise, en av medlemmarna i det konstnärskollektiv som patron och patronskan samlat kring sig på herrgården. När en läkare anländer till herrgården har han med sig ett tragiskt besked.

– Patron får veta att han är obotligt sjuk, berättar regissören Sebastian Edberg.

Det blir startskottet till de dramatiska händelser som rullas upp i sju korta scener. Bit för bit får publiken ta del av intrigerna mellan pjäsens sex rollfigurer. Det handlar mycket om relationer, om svartsjuka och kärleksbekymmer, som när Sara Edbergs Eloise och Linda Bymans Karoline drabbar samman i pjäsens andra scen.

– Jag tror inte på dig, väser Karoline.

– Jag skulle aldrig svika dig, svarar Eloise och försöker övertyga den skeptiska Karoline.

Så rullar händelserna vidare till slutet, där publiken får gissa vem mördaren är. Offret är detsamma varje gång, men vem som är skyldig varierar från kväll till kväll.

– Vi ändrar en del detaljer, så att det blir olika mördare, förklarar Sebastian Edberg.

Det är fjärde året i rad som Kullsta friluftsteater sätter upp en mordgåta på Svanberga gästgiveri. Mycket är sig likt från tidigare år.

– Det är samma koncept, men den här gången är det mer relationsdrama, säger Sebastian Edberg.

– Det är lite mer humor också, säger Sara Edberg.

Hon tycker om upplägget med teater mitt bland middagsgästerna.

– Det är jättekul, det är häftigt att man kommer så nära publiken, säger hon.

Jens Söderhäll, som gör två av pjäsens roller, håller med.

– Lite av tjusningen med det här är att man kommer så nära, det ger en annan nerv.

Linda Byman, som spelar journalisten Karoline och herrgårdens patronska, har medverkat i mordgåtor i Blekinge tidigare. Nu är hon med i Kullstas uppsättning för första gången.

– Det är en rolig teaterform, det skiljer sig från annan teater, säger hon.

Det sista slaget spelades i Eskilstuna före jul, nu har turen kommit till Svanberga, där det är premiär på lördag, den 25 januari. Därefter väntar ytterligare sju föreställningar innan mordgåtan flyttar vidare till Malmköping och Sävsjö.

– Det blir lite färre föreställningar i Svanberga i år, vi har fått göra så för att få ihop schemat, säger Sebastian Edberg.