Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kulinariskt knytkalas avslutade Ramadan

Ramadan är till ända och med det följer fest. För första gången firades officiellt eid-al fitr i Norrtälje, genom det nyligen bildade Roslagens islamiska kulturcenter.

Under måndagen slöt omkring 50 personer upp i lånade lokaler på Campus Roslagen för att tillsammans avnjuta eid – den festmåltid som markerar avslut för den islamiska fastemånaden Ramadan.

Deltagarna var av vitt skilda nationaliteter, något som också avspeglades när knytkalaset dukades upp.

– Idag har jag ätit turkisk, irakisk, syriansk, somalisk mat, allt möjligt – you name it, säger Elias Mohamed, styrelseledamot i Roslagens islamiska kulturcenter.

Den månadslånga fastan sträcker sig enligt traditionen över dygnets ljusa timmar och kan med de långa svenska sommardygnen bli en utmaning.

– Mellan 22-02 har jag ätit litegrann. Det är tufft, men i Sverige blir man inte lika törstig som i varmare länder. De första två till tre dagarna brukar vara tuffa, men efter det så vänjer sig kroppen, säger Elias Mohamed men invänder att den ovanligt varma juli har varit extra prövande.

Genom fastan söker utövaren själarening, starkare band till Gud men också en större förståelse för utsatta människors situation.

– Vi bör känna till hur fattiga människor lever, säger Elias Mohamed.