Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krönika: "Erken ser ut som en pung"

NT:s Richard Grandin jämför kommunens orter med kroppsdelar i sin krönika.

I fantasin kan jag i bland tycka att vår kommun är som en kropp där stigar och vägar är som ett virvarr av vener och artärer – ett slags blodomlopp där vita och röda blodkroppar kör omkring och försöker undvika att krocka. Som bilarna i korsningen vid Vreta handel.

Husen där vi bor skulle man kunna likna vid celler och Norrtälje är förstås hjärnan som, trots att vissa delar av kroppen vill annat, bestämmer vad resten av kroppen ska göra.

E18 liknar halspulsådern. Skulle den försvinna så dör vi. Kjell Janssons åsikter är en elektromagnetisk impuls som på gott och ont skapar följder i hela nervsystemet.

Hallstavik är som vänsterhanden – användbar, men utan den går det förmodligen ganska bra ändå.

Älmsta är naveln. Sitter i mitten och dominerar mellangärdet även om Älmsta udde mest ser ut som en misslyckad piercing. Och Rö behöver egentligen bara en extra bokstav för att få en välförtjänt placering i de bakre regionerna.

Grisslehamn är ögonen, en klarblå iris med utsikt mot öst. Rimbo är levern. Får lida om hjärnan, alltså Norrtälje, överstimuleras och hjärnan har även vid ett flertal tillfällen övervägt en transplantation. Det vore trevligt med en ny lever. En finare. Söderbykarl är mer som kroppens dåliga samvete eftersom man alltid kör för fort där.

Furusund är ansiktet. Ler mot dig under sommaren, men känns blekt om nosen resten av året.

Edsbro är som en binjure. Man kan inte förklara för någon vad det är eftersom det inte finns någon som vet det.

Rånäs är hälen. Folk vet att den finns, men den kommer aldrig riktigt till användning. Riala och Bergshamra känns donerade och Skebobruk är som strupen, något som i de flesta fall bara passeras innan det kommer ut igen i Herräng.

Erken ser ut som en pung där Svanberga således måste vara något intilliggande och de tusentals öarna i skärgården är som tänder. Alla vill ha dem, men det är bara stockholmare som har råd med fina.

Som före detta Frötunabo skulle jag förstås kunna likna Rådmansö med blindtarmen. Fyller ingen funktion, behövs helt enkelt inte. Södersvik är en generande utväxt som borde opereras bort. Det skulle jag också kunna säga.

Men det gör jag inte. Jag lever trots allt i och av den här kommunen.

Jag är parasiten.