Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserade konsulter anlitades i Norrtälje

Sjukvårds- och omsorgskontoret köpte tjänster av kritiserade konsultföretaget KommunLex för drygt 600 000 kronor.

I TV4:s program Kalla fakta filmades en föreläsning som KommunLex jurist Jonas Reinholdsson höll för LSS-handläggare. Han sa att funktionshindrade ”äter pengar” och att LSS tillämpas för generöst. Rådet till en handläggare, vars brukare ville åka till Åland, var att säga att ”andra ungdomar har inte möjlighet att åka på semester”.

RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, kallar Reinholdssons förhållningssätt för ”ovärdigt”. Sjukvårds- och omsorgskontoret i Norrtälje (tidigare Tiohundraförvaltningen) har betalat 25 fakturor till KommunLex under 2006-2012, sammanlagt 613 089 kronor. Av fakturorna framgår att företaget har gett handledning och juridisk hjälp för bland annat överklagande till kammarrätten.

Jonas Reinholdsson har föreläst för handläggare om Lex Sarah och om LSS.

– Det låter väldigt märkligt, det han säger i programmet. Min bild av Jonas Reinholdsson är att han har värnat om människors rättigheter, säger Jim Salamon, avdelningschef på biståndsavdelningen för Sjukvårds- och omsorgskontoret.

– Av programmet så får man inte information om agendan för föreläsningen, men om temat var att enbart lära sig hur man avslår ansökningar så har vi inte deltagit i den typen av föreläsningar, säger han.

Kontoret håller just nu på att intervjua nya konsulter.

Det här är LSS

LSS, lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Lagen skall främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet.

Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra. Ledord är respekt för den enskildes självbestämmanderätt och integritet samt inflytande och medbestämmande över insatser som ges.

Inom ramen för LSS ryms bl a personlig assistans, stödfamilj, avlösarservice, daglig verksamhet och särskilda boenden.