Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritikerna mot tiggeriförbudet varken hör eller ser

Den debattartikel vi sverigedemokrater skrev om ett tiggeriförbud i Norrtälje kommun har givit upphov till många positiva kommentarer i sociala medier. I Norrtelje Tidning har dock kritikerna varit högljudda. Man kommer osökt att tänka på figuren med de tre aporna, en håller för ögonen, en håller för öronen och en håller för munnen.

Anmäl text- och faktafel

Våra kritiker har tydligen släppt taget om munnen, talar gör de. Men de tycks inget se och inget höra. Varför? Är det för att Sverigedemokraterna inte ska få ”vinna” denna fråga, trots att vi bara pekar på självklarheter?

Det liknar rikspolitiken, där skenande samhällsproblem som överfallsvåldtäkter, skjutningar och sprängningar inte ens beskrivits som problem utan som ”utmaningar”. De senaste decennierna har ju regeringarna, oavsett färg, försökt trixa bort detta förfall med konstlad statistik och påståenden om ökad anmälningsbenägenhet. Verkligheten är helt annorlunda. Var och en kan ju konstatera att exempelvis skjutningar nu blivit så vanliga att man rycker på axlarna om det inte är något spektakulärt som att en kvinna med en bebis i famnen skjuts i huvudet på öppen gata.

När det gäller tiggeriet är det ett faktum att människohandel, vår tids slaveri, förekommer i dess spår. Det går att läsa om i rapporter från polisen och i otaliga domar. Vill ni ha en osedvanligt brutal skildring om hur det kan gå till kan ni leta upp domen från Göta hovrätt från april i år, mål B 47-19.

Till skillnad från våldtäkt, skjutningar och sprängningar, som trots allt är förbjudna aktiviteter, så är tiggeriet fortfarande tillåtet. Vi sverigedemokrater vill ändra på det. Men tydligen inte styret i kommunen, istället väljer man att gömma sig bakom handlarna. Eller diskutera ett tillståndsförfarande.

Det är ett steg i rätt riktning, men alldeles otillräckligt. Vi får väl sätta vårt hopp till att den totalt onödiga stadsarkitekten, som nu rekryteras för allas våra skattepengar, kan påtala att tiggeriet inte är särskilt positivt för stadsbilden. Kanske lyssnar Alliansen till det budskapet.

Men den främsta anledningen till att det är nödvändigt att förbjuda tiggeriet är omsorgen om tiggarna själva. Vi kan aldrig acceptera en verksamhet som leder till människohandel. Så nästa gång du ser en tiggare på stan, tänk då att om du lägger en slant i koppen så kanske du finansierar vår tids slaveri, och det finns politiker som tycker det är helt okej.

Andrea Kronvall (SD), oppositionsråd

NT kommenterar:

Andrea Kronvall beskyller alla som inte är entusiastiska till ett tiggeriförbud för att inte se och inte höra. Frågan är vad hon själv ser och hör, eftersom hennes bild av verkligheten är så förenklad.

Det är till exempel inte så att alla tiggare är utsatta för människohandel bara för att detta nämns i en dom i Göta hovrätt i april i år. Enligt polisen i Stockholm fanns det till exempel i mars i år inga konkreta bevis för att tiggeriet i Stockholm var organiserat.

Andrea Kronvall har samma skeva syn på verkligheten när det gäller förbud mot tiggeri. Hon tycks tro att det löser alla problem omedelbart.

Jag tycker att det är lämpligt att vänta med beslut i Norrtälje kommun tills det har visat sig om förbud eller tillståndskrav minskar tiggeriet. Till exempel är ju polisen redan underbemannad och om det inte finns några poliser som har tid att kontrollera förbudet eller tillstånden lär dessa åtgärder inte ge någon effekt. Frågan är också hur stort problemet är i Norrtälje kommun. Det är onödigt att införa ett förbud, med de negativa konsekvenser det kan få, om tiggeriet inte är något större problem.

Men sådant är inget som Andrea Kronvall bryr sig om. Hon tycker att alla som inte omedelbart vill ha ett tiggeriförbud inget ser och inget hör, samtidigt som hon själv bara ser de delar av verkligheten som passar med hennes egen uppfattning.

Reidar Carlsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel