Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritikerfavorit på besök i Skebo

Med skör och klar röst sjunger hon om det lilla livet. Lisen Elwins personliga countrystil har rosats av kritikerna. På lördag uppträder hon på Skebopuben.

Annons

På sitt senaste album ”I mitt akvarium” sjunger Lisen Elwin på svenska till skillnad från första albumet ”Coming home” som hade engelska texter.

– Det känns mer ärligt och äkta och det blir mer utlämnande på svenska. Till första skivan tror jag inte att jag kände mig mogen för det, utan var rädd att det skulle låta fånigt, säger hon.

Sångerskan och låtskrivaren Lisen Elwins liv har varit fyllt av musik. Innan livet som soloartist har hon en lång bakgrund som bandmedlem. Som 17-åring turnerade hon med bandet Pushtwangers, hon har sjungit i flera coverband och i det moderna dansbandet Serenades i Luleå.

I 20-årsåldern fick hon upp ögonen för den alternativa countryn via artister som Emmylou Harris, Lucinda Williams och Steve Earle. Det ledde till att hon drog i väg till Nashville, countrymusikens Mecka. Under ett flertal besök där skrev hon tillsammans med andra det som skulle bli hennes debutskiva, ”Coming home”.

Texterna är viktiga för Lisen Elwin och hon skriver om det självupplevda, det som ligger nära, om kraschade relationer och vardagsliv. Låten ”Mamma varför” på senaste skivan handlar om fyraåriga sonen och om den där frågvisheten som bara små barn har.

– Vi gick vid tunnelbanan en dag och där satt en gammal kvinna på en bänk och var rejält full och sjöng och skrålade. Som mamma kände jag ju att jag var tvungen att förklara så jag sade att tanten var lite tokig. Då sade han: Jag vill också sitta på en bänk och vara tokig och sjunga sånger. Han förstod och tolkade det på sitt eget vis, som bara barn gör.

Vid sidan av musiken har Lisen Elwin ett starkt socialt engagemang. Hon har turnerat på landets fängelser, arbetat för Stadsmissionen och på ett LVU-hem för unga tjejer. Tillsammans med artisten Maria Blom har hon ett låtskrivarprojekt tillsammans med interner på Mariefredsanstalten som de träffar en gång i veckan.

– Det är fascinerande att de flesta av dem har en riktigt bra historia att berätta och att de är så generösa med sig själva, det är ett jättekul projekt att jobba med, säger Lisen Elwin.

Engagemanget tror Lisen Elwin att hon fått med sig hemifrån som barn, hennes pappa var den politiskt aktive journalisten och samhällsdebattören Göran Elwin.

– Han fick mig att bli engagerad. Jag tror också att det finns en sårbarhet och en känslighet hos de här människorna som jag känner igen mig i.

Sårbarhet och vemod avspeglas också i hennes låtar. Låten ”Tillsammans” är en tonsatt dikt skriven av en ung tjej som Lisen Elwin träffade på LVU-hemmet.

– Tragiskt nog tog hon en överdos och finns inte längre med oss. Jag valde att tonsätta just den här dikten för att det finns något hoppfullt hos den mitt i alltihop, säger hon.

Lisen Elwin uppträder på Skebopuben klockan 21.00 på lördag den 18 augusti.

- Det blir en blandning av låtar både från förra skivan och den senaste, och publiken kan se fram emot en riktigt trevlig kväll!, säger hon.