Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritik mot vård-vd:s miljonlön

Vårdbolaget Tiohundras vd Lars Skoglund får 136 000 kronor i månaden under två års tid i uppsägningslön.

Annons

Lars Skoglund slutade den sista november efter sju år på vd-stolen på Tiohundra AB, vård- och omsorgsbolaget som ägs gemensamt av Norrtälje kommun och Stockholms läns landsting. Nu tvistar ägarna om Skoglunds vd-avtal ger honom rätt till uppsägningslönen.

– Min bild är att han har sagt upp sig själv och inte har rätt till ersättning, säger Norrtäljes kommunalråd Kjell Jansson (M).

Han är förvånad över uppgörelsen som belastar vårdbolagets resultat och kostar skattepengar. Landstingsdirektör Toivo Heinsoo har gjort upp räkenskaperna med Skoglund. NT har sökt honom upprepade gånger för en intervju.

Efter flera dagar svarar Heinsoo via mejl:

”I den situation som vi befinner oss i där hela styrelsen begärt att få avgå och en ny styrelse är utsedd, så har kommunen och landstinget som ägare av bolaget kommit överens med Lars Skoglund att hans uppdrag ska avslutas. Uppdraget har avslutats i enlighet med villkoren i anställningsavtalet.”

Landstingets tolkning är att Skoglund tvingats iväg och därmed har rätt till de två årslönerna som hans anställningsavtal från 2005 medger. Men Norrtälje kommun är, tvärt emot vad Toivo Heinsoo hävdar, av annan åsikt.

Uppgörelsen väcker även ilska internt inom Tiohundra. Missnöjet är stort enligt en person som jobbar inom administrationen.

– Det jäser i fabriken. Bolaget gick med 36 miljoner kronor i förlust 2011 och går back med minst 25 miljoner i år. Fruktkorgarna har dragits in för personalen men vd:n går med två årslöner trots att han självmant valt att avsluta sin tjänst, säger den anställde som vill vara anonym.

Lars Hjalmarsson var ordförande i Tiohundra fram till i november men avgick, liksom resten av styrelsen, i protest mot hur ägarnas styr verksamheten. Han är inte förvånad över vd-bråket.

– Det är symptomatiskt för hur ägarna sköter bolaget, säger Hjalmarsson.

Han har varken sett papper på att Lars Skoglund sagt upp sig eller att ägarna har sagt upp honom.

– Min uppfattning är att landstinget har nått en överenskommelse med Skoglund, säger Lars Hjalmarsson