Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kris för Roslagsgris

Nedlagda slakterier och hårda regler tvingar bort roslagens grisbönder. Och gynnar billig import.

Annons

– Våra djur ska ha det bra, säger Lars-Göran Bengtsson, grisbonde i Himinne.

Men de svenska reglerna för djurhållning gör att produktionen blir mycket dyrare här än i övriga Europa. Närmaste slakteri som kan ta stora volymer, är Scan i Skara.

– Det är finskägt, säger Lars-Göran Bengtsson. Nu ska det läggas ner. Reglerna säger att våra djur får transporteras maximalt åtta timmar. Då är man hänvisade till Scan i Kristianstad. Men klarar transportreglerna den sträckan?

Lars-Göran Bengtsson är uppsagd från slakteriet och är osäker på om han får nytt kontrakt. Samma uppsägning har drabbat Jonas Sandgren, grisproducent i Finsta och Kragsta. På tio år har grisproduktionen i Sverige minskat, från fyra miljoner djur om året till drygt två miljoner.

– I lilla Danmark producerar man 30 miljoner grisar om året, säger Lars-Göran Bengtsson. Där har grisbönderna statliga subventioner för el, drivmedel och räntor.

Dessutom har man ett annat regelverk för djurhållningen. Där kuperar man svansar och öron och fixerar suggan så att hon inte ligger ihjäl kultingarna. Så får man inte göra i Sverige.

– Sverige producerar världens bästa fläsk, säger Jonas Sandgren i Finsta. I Ryssland har man svinpest, i USA dör kultingar i diaréer, Danmark har problem med salmonella.

I Tyskland tillåter man 20 gånger så mycket antibiotika i fläskproduktionen som i Sverige.

– Det är sådant fläsk som kan köpas in av skolor och äldreboenden, eftersom man där har krav på att servera så billiga portioner som möjligt, säger Lars-Göran Bengtsson.

Han anser att i Sverige tänker man med plånboken.

– Handlarna är bovar i dramat, säger han. Titta i affärerna hur man exponerar köttvarorna. Det billiga finns i ögonhöjd, det dyrare, från Sverige, gömmer man undan lägre ner i hyllorna. Så ökar man sina egna vinster.

Transportregeln på åtta timmar ser ut att slå ut en stor del av den svenska köttproduktionen.

– För mig är produktionskostnaden för fläsk 14 kr per kilo, säger Lars-Göran Bengtsson. Då har jag ingen vinst. Danskarna kan exportera fläsk till våra handlare för 10 kr kilot. Det säger mycket om hur vi har det.

Han är pessimist.

– När de svenska producenterna slagits ut av den billiga importen, är det fritt fram för de utländska producenterna att åter höja priserna. Då står vi där och har ingen självförsörjningsgrad.

Nu finns ett stort överskott på griskött i Sverige. Därför har i dagarna 3 000 grisar transporterats till Tyskland för slakt. Svenska grisbönder får 11:50 per kilo för de djuren, som sedan importeras till Sverige igen till lägre pris än vad man kan producera här.

Grisbönder

I Sverige produceras 2,9 miljoner grisar årligen från 1 300 uppfödare.

Det är förbjudet att kupera svansar och öron på kultingarna. Vid kastrering ska grisen bedövas.

Suggan får gå fritt vid grisning.

Danska grisar bor mer trångt än svenska.

Sedan 1986 är det förbjudet att ge antibiotika i förebyggande syfte.

Golven ska vara släta och strös. I andra länder tillåts spaltgolv, vilket ger stressade djur som biter på svansar och öron.

Prisskillnaden mellan svenskt och danskt fläsk är liten: bara 2:50 kr. Men mycket av prispålägget sker i affärsledet, enligt Svenska Grisföretagares ordförande Ingemar Olsson.