Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kriminalvårdsexpert: Det här är inte okej

Europarådets tortyrkommitté har flera gånger kritiserat den isolering som sker på svenska häkten och i fängelser.

Annons

Ju längre tid en person hålls avskild, desto mer ökar risken för att den intagne drabbas av psykisk störning med minnesproblem, paranoia och aggressioner.

Thomas Ekbom, kriminalvårdsexpert och författare till boken ”Människan, brottet, följderna” instämmer i Europarådets kritik.

Samtidigt som han förstår att vissa fångar tidvis måste hållas avskilda, menar han att isolering ska användas minimalt och då stå i proportion till de skäl man har för isoleringen.

– Man kan verkligen fråga sig om det har skett i det här fallet, säger han.

Enligt Thomas Ekbom finns det många frågetecken kring anstaltens agerande.

– Varje intagen ska bemötas med respekt. Man kan inte bara låsa in och isolera någon för att personen anses vara besvärlig, säger han.

Enligt Europarådets tortyrkommitté bör vårdpersonal besöka den intagne i isolering minst en gång per dag.

– Har en läkare verkligen varit inkopplad? Det här handlar om en ung man som sitter isolerad lång tid, säger Thomas Ekbom och sammanfattar sina intryck:

– Det här är inte okej. Varken ur humanistisk syn eller utifrån det regelverk som Europa har skapat genom sitt Europaråd. Det är inte heller okej utifrån den forskning som finns om skadeeffekter som finns. Det är inte okej. Så är det, säger han.