Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krigsbarn från Finland berättar stark livshistoria

Finns det sanndrömmar? Aatto Haukijärvi tror det. En del varsel har han upplevt. Den 29 januari fyller han 80 år.

Aatto Haukijärvis familj bodde utanför Tammerfors. Hans far Hannes, som var målare och byggnadsmålare, satt på golvet ”som en skräddare” och målade en tavla med tjäderspel. Unge Aatto tittade på. Det blev vinterkrig 1939 och det blev fortsättningskrig 1941 och det var svält. Aatto Haukijärvi var åtta år och vägde bara 13 kilo. Han och hans två yngre syskon skickades som krigsbarn till Sverige.

– Vi hade namnlappar fästade på kläderna, säger han. I Uddevalla klev en tant på tåget och sa: ”Henne ska jag ha”, och slet åt sig min fyraåriga lillasyster.

Det dröjde 10 år innan Aatto Haukijärvi såg sin syster igen. Och sin far såg han aldrig mer.

– Jag och min bror kom till Färgelanda i Dalsland, på var sin bondgård som låg bredvid varandra. Men vi fick inte träffas, säger han.

Fadern gick det mycket dåligt för. Han var kavallerist och fick allvarliga skador under kriget mot ryssarna.

– Han kastades i en massgrav, för folk trodde att han var död, berättar Aatto Haukijärvi. Sedan upptäckte någon att ”den där ska ju inte vara här”, och de plockade upp honom igen.

Faderns fysiska och psykiska skador gjorde att han inte orkade leva särskilt länge efter krigsslutet. Aatto Haukijärvi bestämde sig på 1950-talet för att bli bofast i Sverige. För fyra år sedan hade han en dröm.

– Jag drömde att jag gick in i ett rum och tittade uppåt till höger, säger han. Där hängde min fars tavla med tjäderspelen.

Något senare gick han på Frösåkers auktioner i Östhammar.

– Jag kände igen mig direkt när jag gick över tröskeln, berättar han. Jag tittade uppåt mot höger, och där såg jag min fars tavla.

På slingriga vägar hade den funnit vägen till Sverige. Han köpte den omgående, och nu hänger den ovanför soffan hemma hos Aatto Haukijärvi och hans sambo Karin Hansson.

– Somliga saker är svåra att förklara, säger han fundersamt. Min mormor Ida Hohtila levde fortfarande när vinterkriget bröt ut 1939. Hon förutsåg vilket datum det skulle bli fred. Folk kom till henne med sina sjuka barn för att få dem botade, fortfarande när hon blivit sängliggande.

– Och mormor låg där och pratade om bygdens pojkar som var ute i kriget. ”Ja, han är en bra pojke, men han kommer inte hem”, kunde hon säga. Och hon hade alltid rätt.

Aatto Haukijärvi har gått i sin fars fotspår. Han har målat många tavlor, ofta med naturmotiv. Och han har varit dekormålare på Sveriges Television.

På teve arbetade han med en mängd produktioner, och fick ibland vara statist, som när man filmade Strindbergs ”I havsbandet” 1971. Då var han utklädd till rospigg.

Aatto Haukijärvi

Aktuell: Fyller 80 år i morgon den 29 januari

Född: I Juupajoki norr om Tammerfors i Finland

Bor: I Hallstavik

Arbetat som: Bland annat dekormålare och dekoratör i 20 år vid många produktioner på Sveriges Television från 1969. Gjort dekorationer till Nobelfesten

Bland TV-produktionerna: ”Strindberg – ett liv” 1985, ”Godnatt. jord” 1979 och ”Tidsmaskinen”, inspelad i Penningby slott

Familj: Bland andra sambon Karin Hansson, som är från Söderbykarl, och hennes tre barn, fem barnbarn och sex barnbarnsbarn

Träffade sambon: När de två jobbade på sulfitlaboratoriet på Holmens bruk 1968