Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kravet på folkomröstning är ren populism

Efter en debatt med rekordmånga talare beslutade Norrtäljes kommunfullmäktige i måndags kväll att anta skelettplanen för Norrtälje hamn. Det betyder att ett mycket stort steg tagits i byggandet av Norrtäljes nya stadsdel.

Annons

Trots den långa debatten fanns det aldrig någon tvekan om att skelettplanen skulle bli antagen. Det beror på att såväl alla allianspartier som Socialdemokraterna stödde planen.

Nu fortsätter planeringen för den nya stadsdelen. Skelettplanen gäller bara hur gatunätet skall utformas, var parker skall finnas och dylikt. Nu skall detaljplaner tas fram för varje område för sig. Och även om den första detaljplanen är på gång, dröjer det många år innan man börjar bygga det kulturhus som planeras längst ut på kajen och ännu längre tid innan hela hamnområdet är utbyggt.

Det betyder att gårdagens debatt inte blir fullmäktiges sista om hamnområdet. Tvärtom blir det många hamndebatter de kommande åren, både i och utanför fullmäktigesalen. Och det är bra. Ju fler som för fram sin åsikt om hur Norrtäljes nya stadsdel skall utformas, desto bättre.

Ett förslag som nu förs fram är att det skall anordnas en folkomröstning om utbyggnaden av hamnen. Det har bland annat förts fram av företrädare för det nya lokala partiet Roslagens oberoende parti (ROOP).

Folkomröstning kan vara ett bra sätt att avgöra frågor. Det kräver dock att det finns tydliga alternativ att välja mellan. I annat fall leder folkomröstningen bara till långa diskussioner om hur resultatet skall tolkas, vilket kärnkraftsomröstningen 1980 är ett mycket bra exempel på.

Det är dock svårt att se hur en folkomröstning om Norrtälje hamn skulle kunna ha tydliga alternativ; det är till exempel knappast någon som vill att hamnen skall se ut som i dag. Det gör en folkomröstning mellan ja eller nej till utbyggnad inte är aktuellt. Måndagens debatt i kommunfullmäktige ger inte heller någon bra vägledning. Miljöpartiet och Vänsterpartiets förslag innehöll en del tydliga skillnader gentemot majoritetens förslag, som krav på solinstrålning och plats för kulturhus och arbetsplatser. Den grundläggande skillnaden är dock att Miljöpartiet och Vänsterpartiet inte vill att kommunfullmäktige antar en skelettplan, utan vidareutvecklar strukturplanen. Den som tror att det skulle gå att anordna en folkomröstning mellan alternativen ”skelettplan” och ”strukturplan” har nog inte riktigt förstått vad en folkomröstning är.

Kravet på folkomröstning om hamnen är därför ren populism, åtminstone så länge som de som ställer kravet inte kan redovisa vilka alternativ folket skall få välja mellan. Att det nya partiet ROOP ställer sig bakom detta krav visar därför tydligt att detta parti är ett populistiskt parti, som ställer krav som man tror är populära, men som inte är genomtänkta. Ett sådant parti har inget att tillföra till Norrtäljes kommunpolitik.