Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kräver åtgärder mot tingshusets förfall

Länsstyrelsen kräver att fastighetsägaren tar sitt ansvar.

Förfallet fortsätter vid tingshuset i Häverödal. Nu vill länsstyrelsen att fastighetsägaren tar sitt ansvar och förhindrar skador och vandalisering. Tingshuset förklarades som byggnadsminne för 14 år sedan i samband med att Byggnadsstyrelsen sålde huset.

Hösten 1993 köptes fastigheten av Björn Söderblom. Han står fortfarande som ägare. Under årens lopp har skadorna på byggnaden blivit allt större. Vid två tidigare tillfällen har länsstyrelsen kommit med förelägganden om att fastighetsägaren måste göra något. Men varken 2003 och 2007 lyckades man få kontakt med Björn Söderblom.

Den här gången tar länsstyrelsen till ett löpande vite om 125 000 kronor per månad.

– Det är ett stort belopp som i sig kan vara avskräckande, säger Louise Schlyter, enhetschef vid länsstyrelsens enhet för kulturmiljö- och bostadsstöd.

Nu kräver länsstyrelsen att taktegel och plåtskoningar ska vara i sådan kondition att taket är tätt. Byggnadens alla fönster med fönsterbågar och fönsterrutor ska vara hela och försedda med galler eller fönsterluckor för att minska risken för inbrott och fortsatt vandalisering.

Ytterdörrar ska också vara hela och ha fungerande lås.

Fastighetsägaren måste även ta fram en plan för hur de allvarliga skadorna på byggnaden ska åtgärdas.