Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Krafttag mot olagligt ålfiske i skärgården

Över hundra olagliga ålryssjor togs i beslag under sommaren 2013. I Roslagens skärgård hittades några av dem. – Men tendensen är stillastående här, säger Ulrik Sörehall på Kustbevakningen i Furusund.

Annons

2007 blev det förbjudet att fiska ål, om man inte är yrkesfiskare och har speciell ållicens.

Som fritidsfiskare får man inte lägga ut ålryssjor – man får inte heller ta hand om ål om den hamnat i en långrev, varken död eller levande.

– Det är nog många som inte känner till detta. Och det är för att ålen håller på att försvinna. Varje ål är därför viktig, betonar Ulrik Sörehall.

Sörehall arbetar vid Kustbevakningen i Furusund, och han har varit ute på flera uppdrag där man hittat olagliga ålryssjor.

Under sommarperioden hittade man fyra stycken i Roslagens skärgård, från Singö ner till Vettershaga.

Totalt i hela landet hittades 139. Tendensen ökar i riket, men inte i Roslagen.

– Det ligger ganska still här. I Skåne görs de stora beslagen. Det finns ekonomiska intressen som tar över söderut, oavsett om det gäller yrkesfiske eller fritidsfiske, säger Ulrik Sörehall.

De har även funnit sumpar med levande fisk i.

– Vi hittar inte bara redskap. Men vi gör även kontroller hos yrkesfiskarna också, och de är exemplariska, säger Söderhall.