Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kostpolicy splittrar partierna

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Många röster höjs för att Norrtälje kommun ska införa en kostpolicy som ska gynna svenskproducerad mat. Frågan är inte svart-vit, menar barn- och skolnämndens ordförande Bino Drummond (M).

LRF, och Hushållningssällskapet har i en seminarieserie velat få upp frågan om lokal mat i de offentliga köken på bordet. De inbjudna åhörarna har varit politiker och intressenter.

I den avslutande delen bjöds barn- och skolnämndens ordförande Bino Drummond (M) in för att prata om hur skolmaten ska förbättras. Han är inte helt förtjust i att införa en kostpolicy. Norrtälje kommun hade tidigare en sådan men den togs bort.

– Policys tenderar att bli hyllvärmare. Jag tycker att de som jobbar närmast ska ta besluten. Därför ska riktlinjer tas fram för hur vi kan förbättra maten.

Han fick genast mothugg.

– En kostpolicy skulle bli en del i ett marknadsföringsarbete för kommunen, anser Folkpartiets gruppledare Hans Andersson.

Olle Jansson, andre vice ordförande i barn- och skolnämnden och socialdemokrat, menar att den policy som kommunen tidigare hade inte fungerade för att den inte följdes upp. Centerpartiet har länge velat ha en kostpolicy som grundar sig på Miljöstyrningsrådets (MSR) baskrav och därmed i högre grad svensk matproduktion. Kraven innebär bland annat att djuren inte ska få antibiotika i förebyggande syfte och att djuren inte får transporteras för långa sträckor utan paus.

– I dag har Sverige en självförsörjningsgrad på 42 procent. Vi måste höja den och då måste vi se till att vi gör det genom en kostpolicy, säger C:s gruppledare Berit Jansson.

Miljöpartiet är också starkt för en kostpolicy såväl som lokala tillagningskök. Bino Drummond anser att frågan om kostpolicy kontra riktlinjer kan bli mer av ett politiskt skådespel.

– Det viktigaste är innehållet. En kostpolicy tas av kommunfullmäktige medan riktlinjer tas av den nämnd som är berörd.

Han anser dock att det är klokt att i så stora drag som möjligt upphandla efter MSR:s baskrav, men att det finns en sådan möjlighet utifrån den upphandling som nyligen genomfördes.

– Den maten finns på inköpslistorna. Det är bättre att skjuta över möjligheten till inköp för dem som lagar maten.

När NT pratat med de politiska partierna är det tydligt att en majoritet vill införa en kostpolicy i kommunen. Det är Moderaterna som pekas ut som ointresserade.

Anette Gustawsson som blivit rikskänd bonde sedan hon krävt specialmat i form av svensk mat i skolan för sina barn anser att det är självklart att kommunen ska ha en kostpolicy.

– En kostpolicy är något annat än vad det var förr. Bra mat är en viktig fråga. Det är nya tider nu, säger hon.