Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kortare arbetstid ska göra socialsekreterare friskare

Socialtjänsten i Norrtälje har startat ett arbete för att få friskare personal och bli en attraktivare arbetsplats.

Socialkontoret i Norrtälje har, precis som socialkontor över hela landet, hög sjukfrånvaro. Arbetsmiljöverket gör nu en större kartläggning på grund av att många socialsekreterare sjukskrivs med stressrelaterade diagnoser. Även i Norrtälje är socialtjänsten den kommunala avdelning som har högst sjukfrånvaro.

Enligt Arbetsmiljöverket är generella orsaker till sjukfrånvaron att socialsekreterare ofta har en hög arbetsbelastning, att de har höga krav på sig, men inte tillräckliga resurser och befogenheter att hantera kraven. Det leder till stress som kan bli sjuklig. Anmälningarna om arbetssjukdomar på socialkontoren ökade med 123 procent från 2014 till 2015.

Nytillträdda socialdirektören Annica Blomsten är medveten om problematiken i branschen, men uppger att anledningarna är flera i Norrtälje. Dels har avdelningen några anställda med allvarliga, men inte stressrelaterade sjukdomar, som drar upp siffrorna. Dels är många av de anställda småbarnsföräldrar, som drabbas av dagissjukdomar.

– Vi har startat ett projekt med förkortad arbetstid. Vi håller på att se över vilken arbetsgrupp som kan få bli pilotgrupp. Vi vill skapa förutsättningar för bättre balans i jobbet, säger hon.

Av samma anledning tillåter socialkontoret numera de anställda att arbeta hemifrån några timmar i veckan.

Annica Blomsten tycker att små arbetsgrupper är bra, så att alla lätt kan få tid med en arbetsledare.

– Om det är möjligt ska vi se över delegationen, ansvar och befogenhet ska hänga ihop. Men delegationsordningen beslutar politikerna om.

Innan Annica Blomsten kom till Norrtälje arbetade hon under sju år på Sveriges kommuner och landsting, SKL. Dessförinnan var hon på socialkontor runtom i Stockholms kranskommuner.

– Tempot har drivits upp sedan 2009. Med flyktingvågen under förra året blev det ännu värre.

Inom socialtjänsten har det blivit svårt att rekrytera personal. Därför har många socialkontor inhyrd personal, så även Norrtälje.

– Det är ett enormt problem med socionomkonsulter. Vi har hamnat i samma träsk som sjukvården med stafettläkare. Konsulterna deltar inte i möten eller arbetsplatsträffar. De bidrar inte till verksamhetens utveckling.

På sistone har socialtjänsten i Norrtälje gjort många lex Sarah-anmälningar om ärenden som hanterats fel på något sätt. Annica Blomsten vill att de ska bli färre, men ser anmälningarna som något positivt.

– Jag blev nöjd när jag kom hit och fick se att vi har koll på våra processer och koll på när vi inte gör som vi ska. Jag skulle vara misstänksam om något socialkontor inte har några anmälningar.

Fotnot. NT har sökt den lokala SSR-klubben som inte har velat kommentera arbetssituationen på socialkontoret.