Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kor skadas av nyårslyktor

Att fyrverkerier orsakar obehag för husdjur är allmänt känt. Därför väljer allt fler att sända upp ljudlösa rispapperslyktor på nyårsafton. Men inte heller de är helt djurvänliga, varnar nu LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Ljuslyktorna är oftast gjorda av rispapper och ståltråd. Om de landar på ängar eller åkrar riskerar de att hackas sönder av jordbruksmaskiner och sedan hamna i djurfoder. Framförallt kor är dåliga på att sortera sin mat och riskerar invärtes skador när de får i sig ståltrådsbitarna.

– Vi i LRF vill inte förbjuda ljuslyktorna. De är på många sätt ett stillsamt alternativ till nyårsraketerna, som många djur störs av. Men eftersom det som sänds upp någon gång kommer ner är det viktigt att tänka sig för. Hur ligger vinden? Var kommer ljuslyktan att landa om några minuter? Finns det en risk att ljuslyktorna hamnar på en åker eller beteshage? säger Anniqa Nygård, vice ordförande i LRF, i ett pressmeddelande.

Det finns olika varianter av ljuslyktor. LRF förespråkar att man använder nedbrytbara lyktor av bambu och snören av naturmaterial.

– Dessa är absolut att föredra ur djurskyddssynpunkt och kan bidra till att fenomenet med ljuslyktor blir en hållbar tradition, här för att stanna, säger Anniqa Nygård.