Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koppla hunden - bebissäsong i naturen

Det är ynglingssäsong i naturen, men våra hundar och katter kan göra stor skada. Därför måste alla djurägare att ha sina husdjur under extra uppsikt.

Annons

Under hela året ska våra hundar hindras från att driva eller förfölja vilt, förutom vid jakt. Men under perioden 1 mars till 20 augusti är det särskilt viktigt att man har sin hund under uppsikt när man är ute i skogen.

Det är en känslig tid när många djur får sina ungar och det är lätt hänt att husdjur ställer till det när de är ute i skogen. De vilda djuren är heller inte lika rörliga under den här perioden vilket gör dem extra sårbara.

Det är ett stort problem med att hundar skadar vilda djur, men även katter kan göra stor skada. Alla hundar och katter har jakt i sig oavsett ras. Naturvårdsverket hör regelbundet om hundar som river rådjur och om katter som klättrar upp i träd och fångar fågelungar. Men hundar och katter kan göra stor skada enbart med sin blotta närvaro.

– Det räcker med att en hund nosar på en harunge för att den ska skrämmas till döds, berättar Ewa Kierkegaard vid Viltjouren.

För hundägare gäller det att ha hunden kopplad eller under sådan uppsikt att den inte stör djurlivet. För kattägare är det svårare.

– Katterna glöms ofta bort. Men det är samma krav för dem som för hundar. Helst skulle jag vilja att de hölls inomhus under den här perioden, säger Ewa Kierkegaard.

Djurägare som inte följer lagen kan bli tvungna att betala böter. Alla djurägare är även skyldiga att ersätta skador som deras djur kan ha orsakat, enligt Svenska Kennelklubben.

Monica Ericsson vid Roslagens Brukshundsklubb tycker att det är bra att lagen finns.

– För min del kan den gälla året runt. Det finns många hundägare som inte har tillräcklig pli på sina hundar för att ha dem lösa, säger hon.

När Roslagens Brukshundsklubb har kurser går de alltid igenom jaktlagen där Lagen om tillsyn av hund och katt ingår. Monica Ericsson tycker att man har ett ansvar som hundägare.

– Kommer inte hunden när du ropar ska du inte ha den lös i skogen, säger hon.