Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köp bra mat från svenska bönder

Anette Gustawson undrar hur konsumenterna tänker kring det svenska grisköttet.

Annons

Nu är det dags att dra huvudet ur sanden, gnugga ögonen och ruska om huvudet. Vad är det egentligen som händer runt oss!? Nu ska ni få höra:

Före jul pratades det en hel del på radion om antibiotikaresistens, vi människor blir mer och mer resistenta. Om det här fortsätter är snart antibiotikan verkningslös. Vilka konsekvenser medför det?

En stor anledning till den ökade antibiotikaresistensen anses vara att vi i Sverige äter alltmer importerat kött, ett kött som innehåller mycket antibiotikarester än vad det svenska köttet ens är i närheten av.

En åtgärd som presenterades i programmet var att vi svenskar ska bli mer restriktiva att använda antibiotika inom sjukvården. Och visst, det är en väg att gå. Men ingen nämnde att vi kanske inte ska uppmuntra till en djurhållning som medför hög användning av antibiotikan, detta ibland livsavgörande preparat.

Vi kanske inte ska lägga mat från sådan djurhållning på våra tallrikar. Det säger ju sig självt, att om vi kontinuerligt tillför antibiotika genom kosten så ökar risken för resistens.

I dagsläget är cirka 17 procent av fläskkotletterna som våra barn, äldre och sjuka får serverade producerade i Sverige, resten är importmat. Just de svenska grisbönderna använder extremt lite antibiotika jämfört med till exempel de danska och tyska grisbönderna. Ändå är efterfrågan på det svenska grisköttet så otroligt lågt. Hur tänker vi? Hur tänker du?

Det är just nu du som konsument, tillsammans med handlarna, grossisterna och inte minst politikerna, som bär huvudansvaret för att det blir färre och färre grisar kvar i Sverige, och därmed ett kött som vi kan äta säkert och tryggt. Istället erbjuds vi att äta kött från grisar som lever under förhållanden som vi inte tycker är okej, det vill säga de grisar som föds upp i andra EU-länder, med andra djurskyddslagar än de tuffa lagar som styr matproduktionen i Sverige.

När ni nu ska handla mat till helgen och funderar på vad som ska ligga på er tallrik, tänk då på era barns framtid och hälsa. Tänk att just detta val av mat kan göra skillnad.

Jag tänker citera ett fint ordspråk som Brenda Shoepp skrivit: ”En gång i livet behöver man en doktor, en advokat, en polis och en präst, men varje dag tre gånger om dagen behöver man en bonde”.

Vi bönder i Sverige producerar mat som är schyst, säker och smart! Vi gör det för er skull, vi gör det för vår skull och vi gör det för Sveriges skull! Köp bra mat från oss!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel